Πολιτική

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Βάλαμε θεμέλια για βελτίωση των σχέσεων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα θεμέλια για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπήκαν στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου (13.03.2022), στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα σημειώνοντας ότι ύστερα από πολύ καιρό οι δύο ηγέτες συνομίλησαν ως σύμμαχοι έναντι των προκλήσεων ασφαλείας, που αναδύονται στο φόντο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ελέω του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι είδε η Τουρκία την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Αναφορές και στο Αιγαίο από την Τουρκική Προεδρία

Συμφώνησαν μάλιστα, να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθεις του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ ( Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ) και εφ όσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.

Βάσει των ίδιων πηγών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών στα διμερή ζητήματα, ωστόσο, οι τόνοι από την τουρκική πλευρά ήταν ηπιότεροι εν συγκρίσει με τη ρητορική, που υιοθετεί η ‘Αγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο ηγέτες προτίμησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δώσουν έμφαση στην θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή εκτιμούσε πως η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί θεμέλιο για μία καλύτερη εποχή στις σχέσεις των δύο κρατών.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στην Ουκρανία με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Αγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, επισημάνθηκε πως οι δύο χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει.

Δείτε πλάνα από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για F-35 και casus belli: «Ιστορική ανορθογραφία» – «Κανείς δεν ξέρει τι είναι»
Ο Μαρκ Ρούτε σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για τα ελληνοτουρκικά - Η ακλόνητη στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και το «μαγικό» 5% στις αμυντικές δαπάνες των μελών του
Μαρκ Ρούτε, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
6
ΕΛ.Α.Σ.: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – «Χωρίς στρατηγική η ελληνική εξωτερική πολιτική»
Το κόμμα επικρίνει τον πρωθυπουργό επειδή, όπως αναφέρει, περιορίστηκε σε γενικές αναφορές για το τουρκικό casus belli, χωρίς να θέσει συγκεκριμένους όρους στο ΝΑΤΟ
ΕΛΑΣ
Νοτοπούλου μετά την παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά έχουμε ακόμη πολλές σελίδες να γράψουμε»
Η πρώην βουλευτής χαρακτήρισε την απόφασή της «βαθιά προσωπική και δύσκολη, αλλά κυρίως πολιτική», αφήνοντας αιχμές για την πορεία του κόμματος και δηλώνοντας παρούσα στον προοδευτικό χώρο
Κατερίνα Νοτοπούλου 20
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ΝΔ βλέπει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως εμπόδιο, για το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της οικονομίας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για τις ΜμΕ, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, φορολογία, ενέργεια και πρόσβαση στη χρηματοδότηση
Ανδρουλάκης, ομιλία στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΣΥΡΙΖΑ: Η Κουμουνδούρου δίνει την «καθαρή λίστα» των οργάνων την Παρασκευή, αλλά η Κεντρική Επιτροπή μυρίζει μπαρούτι
Μετά τις αιχμές Παππά και Αλεξιάδη για αδιαφάνεια, η αναπληρώτρια γραμματέας απαντά ότι η επικαιροποιημένη σύνθεση της Κ.Ε. θα αναρτηθεί στο site του κόμματος - Στο βάθος η μάχη για τους συσχετισμούς και η κόντρα με Πολάκη
Σωκράτης Φάμελλος
Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά: «Σιωπή» απέναντι στην αναβάθμιση της Τουρκίας
Η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μη άσκηση βέτο και κάνει λόγο για στάση που, όπως υποστηρίζει, δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα
Μαρία Ιουστινιανού 25