Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Μητσοτάκης: “Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”

Μητσοτάκης: “Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα”

«Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας κάλεσμα για επενδύσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματός του, επανέλαβε τα εξής 5 βασικά βήματα:

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη σε τρεις τομείς, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στην εκπαίδευση και μίλησε αναλυτικά για τον καθένα. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους στόχους της ΝΔ για άμεση αλλαγή του φορολογικού συστήματος και άμεση αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

«Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει», ανέφερε. Μίλησε επίσης για μικρότερο και καλύτερο κράτος, με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει, που θα αξιοποιεί πόρους στην παροχή των υπηρεσιών του.

«Αποτελεί κεντρική μας πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα επιτρέψουν στο κράτος να παρέχει καλύτερες υποδομές και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες του», συμπλήρωσε ενώ ειδικά για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ζήτησε χαρακτηριστικά «να σταματήσει επιτέλους η υποκρισία».

Στην δεύτερη κορυφή του τριγώνου για το οποίο μίλησε, είπε ότι είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην τρίτη κορυφή οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία. «Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές, αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι σήμερα η δεύτερη επέτειος της επιβολής των capital controls και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να κλείσει την αξιολόγηση και απέτυχε στη διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης: Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Δυστυχώς απέτυχε σε όλους», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της ποσοτικής χαλάρωσης για να υποβαθμίσει την αποτυχία της», πρόσθεσε ενώ σχολίασε επίσης ότι και στο ζήτημα του χρέους δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση «Όλα αυτά είχαν φυσικά επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση και η έλλειψη ρευστότητας, επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας», συμπλήρωσε ενώ με έμφαση μίλησε για δέσμευση της χώρας για πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και κατόπιν, για πλεονάσματα ίσα ή και μεγαλύτερα του 2% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060. «Μιλάμε, δηλαδή, για 43 χρόνια λιτότητας, που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε