Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Ευκαιρία για επαναπροσέγγιση η συνάντηση με Ερντογάν

Μητσοτάκης: Ευκαιρία για επαναπροσέγγιση η συνάντηση με Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που προκάλεσαν Πολωνία και Ουγγαρία στο θέμα της μετανάστευσης, έστειλε μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους αλλά και στην Αλβανία για την συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρι.

Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα, ρωτήθηκε για την παραίτηση Τσίπρα και για την ακρίβεια. 

Ερωτηθείς για την συνάντηση που θα έχει με τον Ερντογάν είπε: Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχω με τον πρόεδρο Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας και έχουμε και οι δυο νωπή εντολή και είναι η ευκαιρία να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της. Και στα συμπεράσματα υπάρχει παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας όπου τονίζεται ότι μπορεί να επανατοποθετηθεί το πλαίσιο των σχέσεων σε μια νέα βάση. Θέλω, είπε, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και βλέπω ότι υπήρχε περιορισμένη δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μην φεύγουν βάρκες από εκεί. Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχός μας, πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση της Αλβανίας στην υπόθεση της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι. Όπως είπε, ενημέρωσε τους ομολόγους του για το τι συμβαίνει στην Αλβανία. «Εξέφρασα την αγανάκτησή μου γιατί συνελήφθη δυο ημέρες πριν τις εκλογές και είναι ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου και προσβλέπω σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί. Είναι σημαντικό και η επίλυσή του ή μη θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη. Σέβομαι την διάκριση των εξουσιών αλλά δεν είναι ένα ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας και εκφράστηκε στους ομολόγους μου».

Για το αν θα βρει τα πατήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί νέος ευρύτερος κέντροαριστερός πόλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Ρωτάτε λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κύριο Τσίπρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είναι αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού από άλλους. Προφανώς όχι από μένα. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Από κει και πέρα εγώ  μπορώ να μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία, για την μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητα μας να συνενώσουμε στη Νέα Δημοκρατία προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχανε στο παρελθόν επιλέξει τη Νέα Δημοκρατία.

Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα

«Η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το μόνο εμπόδιο ήταν η κυβερνητική αβεβαιότητα. «Πολιτικός κίνδυνος δεν υπάρχει και σύντομα θα έχει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα».

Για τον πληθωρισμό είπε ότι είναι επίμονος στα τρόφιμα. «Είχα προβλέψει ότι έχουμε δει τα χειρότερα και επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη μου αλλά χρειάζεται συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα 6 μήνες δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί θα περιμένετε τις προγραμματικές μου δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου μου νομοσχεδίου. Η απάντηση στον πληθωρισμό δεν είναι τα προσωρινά επιδόματα αλλά η απάντηση είναι αυτή καθεαυτή η συμπίεση των τιμών και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος». «Τα μέτρα για τα 2024 θα νομοθετηθούν σύντομα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα νομοθετηθεί η κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Δεν θα ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολογημένο πρόγραμμα και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Δείτε τις δηλώσεις

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις