Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μητσοτάκης για Golden Visa: Αύξηση ορίου για μεγάλες πόλεις και νησιά στις 800.000 ευρώ

Μητσοτάκης για Golden Visa: Αύξηση ορίου για μεγάλες πόλεις και νησιά στις 800.000 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στην Ώρα του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Νίκου Ανδρουλάκη.

Θέμα της ερώτησης στην οποία και αναμένεται να ανέβουν οι τόνοι στη Βουλή είναι: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;» 

Για την Golden Visa ο πρωθυπουργός είπε ότι 7% των αγοραπωλησιών αφορούσαν μόνο την Golden Visa οπότε δεν είναι ο «κακός της υπόθεσης».

«Θα δούμε», ανακοίνωσε, «μια περεταίρω αύξηση σημαντική του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά όλες τις περιοχές που υπάρχει πίεση και στις αστικές περιοχές και στα νησιά. Μπορεί το όριο να πάει στις 800.000 από την άλλη όμως πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 για περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση».

Και πρόσθεσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνηση στην λογική αυτή όχι με πλήρη αναστολή του μέτρου αλλά για επενδύσεις που δεν ανταγωνίζοαι το μέσο διαμέρισμα. Συζητώ την πρότασή σας όσοι έχουν ακίνητα μέσω Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μόνο μακροχρόνια.

Τόνισε ακόμα ότι αρκετοί τόνωσαν το εισόδημά τους με την βραχυχρόνια μίσθωση και πρόσθεσε ότι η Golden Visa έχει φέρει πάνω από 2 δις ευρώ.

Ομάδα εργασίας για την επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση των τιμών των  ακινήτων

Όσον αφορά στα Airbnb ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι βέβαιο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν βγάλει πολλά ακίνητα από την αγορά και υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων περιοχών και ανακοίνωσε ότι θα φτιάξουμε μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θα προσφέρει λύσεις για το πόσο συνεισφέρει στο θέμα τις αύξησης στις τιμές των ακινήτων.

«Το συνολικό άθροισμα των παρεμβάσεων μας είναι 2,3 δις ευρώ για τη στεγαστική πολιτική αλλά παράλληλα έχουμε και την πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού για το που μπορεί κανείς να χτίζει και που όχι», είπε.

Τέλος, κάλεσε τις τράπεζες που τώρα φαίνονται ακόμα διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων, «δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα των στεγαστικών δανείων, πρέπει να είναι πιο τολμηρές», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού 

Η Δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στη στεγαστική πολιτική, το γεγονός ότι η ΝΔ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα σας έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά, γιατί δεν περιμένατε από την παράταξη μας να δώσει έμφαση στους ευάλωτους», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Επιμένετε να βλέπετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν, εμείς νομοθετήσαμε και επιμένουμε να στηρίζουμε μέσα από πρόγραμμα όπως το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ και επιχειρούμε να δώσουμε κίνητρα ώστε να φέρουμε στην αγορά ακινήτων κλειστά διαμερίσματα και τέλος πως θα περιορίσουμε ενδεχομένως μια ζήτηση προς υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε να στρέψουμε περισσότερα ακίνητα στην μακροχρόνια μίσθωση. Αυτά λέμε, αυτά λέτε. Για την Golden Visa θα δείτε σύντομα νέες παρεμβάσεις που θα απαντήσουν στο πρόβλημα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ζήτηση. Άμεσα θέλουμε να νομοθετήσουμε ώστε τα ακίνητα με Golden Visa να κατευθύνονται για βραχυχρόνια μίσθωση».

«Είναι στοχευμένα τα προγράμματά μας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Ειδικά όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε: «το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά και έφερα 36 δις ευρώ στη χώρα πίσω. Είναι μια επιτυχία για τη χώρα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Ζητήσαμε μια νέα μεγάλη επέκταση για την ΕΕ ώστε αξιοποιώντας πόρους να στηρίξουμε αναπτυξιακές πολιτικές. Πχ στην Υγεία σαν προσκαλώ να πάμε μαζί στα επόμενα εγκαίνια κέντρων Υγείας και νοσοκομείων. Πήγαμε στο Τζάνειο η εικόνα είναι συγκλονιστική, το πριν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, το μετά ναι. Να σταματήσει ο μύθος ότι δεν έχουμε κατευθύνει πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης γιατί δεν είναι αλήθεια. Λέτε ότι το ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά (έγινε λόγω πανδημίας) αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι τα χρήματα που διαθέσαμε έπιασαν τόπο, αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση έργων, διαφάνεια και απόδειξη ότι το ταμείο Ανάκαμψης είχε συνδρομή ως προς τους κεντρικούς στόχους. Ναι θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα νέο ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση και μακάρι να συμπέσουμε όλες οι πολιτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και να συμφωνήσουμε στα μεγάλα που σχετίζονται με τις ζωές των συμπολιτών μας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις