Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο με την Τουρκία αλλά υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης

Μητσοτάκης: Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο με την Τουρκία αλλά υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ALPHA. “Κομβικό σημείο η πίεση στο σύστημα Υγείας για την άρση του lockdown”. “Αυτό ήταν το λάθος μου για την Πάρνηθα”. “Χριστούγεννα με 9 άτομα το πολύ”.

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. 

“Κάνω κάθε δύο ημέρες rapid test”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού. 

“Υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου αλλά για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό, χρειάζονται αρκετοί μήνες”, συνέχισε.

“Όλες οι ιχνηλασίες έδειξαν ότι κατά τη νυχτερινή διασκέδαση υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ο κλάδος θα στηριχθεί και το 2021.

Αυτοκριτική για την Πάρνηθα

“Τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με τη συνέπεια που έπρεπε. Όλοι περάσαμε από στιγμές ανεμελιάς που ξεχάσαμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου”, τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο περιστατικό της Πάρνηθας: “Ήταν λάθος που δεν φόρεσα μάσκα, όταν φωτογραφήθηκα. Δεν ήταν λάθος που πήγα να ασκηθώ γιατί επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας”. 

“Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα”, παραδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στη συνέχεια έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, κατά τη διάρκεια των γιορτών. “Μία συν μία οικογένεια, το πολύ 9 άτομα”. 

Click4more: Κορονοϊός: Ποιες περιοχές “βράζουν” – Πού εντοπίζονται τα 1251 νέα κρούσματα

Τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας μου παρουσιάζει όλα τα δεδομένα. Τα ίδια κρούσματα βλέπουμε όλοι. Όταν επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Αλλά είναι ψέματα να λένε ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων”, συνέχισε.

Με τη γνώση του χρόνου, θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Επαναπαυθήκαμε με την επιτυχία στο πρώτο κύμα και αιφνιδιαστήκαμε με την ένταση του δεύτερου. Δεν έχουμε στοιχεία για συσχέτιση ανοίγματος του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων”. 

“Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα. Αυτό που προέχει είναι να κρατήσουμε το Ε.Σ.Υ. όρθιο και να δώσουμε ανάσες σε γιατρούς και νοσηλευτές… Έχουμε προσλάβει 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές που βρίσκονται παντού. Αυξήσαμε τα κρεβάτια εντατικής από 557 σε 1250, εκ των οποίων κάποια είναι μόνιμα. Ταυτόχρονα, προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα”.

Η απόφαση για το lockdown και το εμβόλιο

Ερωτηθείς αν τρόμαξε από την ταχύτητα των γεγονότων και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: “Ήταν πολύ δύσκολα στα τέλη του Οκτωβρίου. Μέσα σε πέντε μέρες επιλέξαμε να πάμε σε ένα καθολικό lockdown. Το σκέφτηκα πολύ. Υπήρχαν συνεργάτες που έλεγαν να περιμένουμε. Αλλά ήταν τόσο ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων που κάναμε καλά. Εκ των υστέρων όλοι μπορούν να είναι προφήτες, αλλά θέλω να τονίσω ότι το ζύγι μεταξύ δημόσιας Υγείας και οικονομίας δεν είναι εύκολο… “. 

Ερωτηθείς για το εμβόλιο του κορονοϊού, εκτίμησε ότι η έγκριση του θα γίνει στις 30 Δεκεμβρίου και 48 ώρες μετά θα φτάσει στην Ελλάδα. Όπως είπε, θα το κάνει από τους πρώτους, όπως και τα μέλη της οικογένειας του.

Click4more: Συνέντευξη Μητσοτάκη: Η Μαρίκα, τα οικογενειακά Χριστούγεννα και η απουσία του γιου του

“Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα”.

Με αφορμή την ερώτηση, αναφέρθηκε σε μία προσωπική ιστορία: “Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Κόλλησε το 1944 και πέρασε από πολλές επώδυνες εγχειρήσεις για να καταφέρει να ξαναπερπατήσει. Σήμερα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και με το εμβόλιο για τον κορονοϊό”. 

Και συνέχισε: “Η δόση του εμβολίου θα είναι διπλή. Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο. Η αισιοδοξία του εμβολίου να μην μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πάλι με κάποια κανονικότητα. Είμαι σίγουρος ότι στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα σχολεία”. 

“Φάκελος” οικονομία

Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μεγάλη και το 2021 θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε το κενό. Δεν υπήρξε “ύφεση Μητσοτάκη”. Η Ελλάδα είχε ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η Ευρώπη είχε ύφεση”.

Τα ελληνοτουρκικά

“Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Χρειάστηκε μεγάλυ συστηματική δουλειά για να εξηγήσουμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος… Το βέτο παραπέμπει σε μία χώρα που είναι μόνη της, αλλά η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς συμμάχους”.  

“Έχουμε περάσει πολλούς δύσκολους μήνες με την Τουρκία. Δεν φτάσαμε κοντά σε πόλεμο, αλλά υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης που έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτικοί και αποφασιστικοί στους χειρισμούς μας”.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία και αν δεν μπορεί να βρεθεί μία λύση, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γιατί, αφού η Ελλάδα το έχει κάνει με τρεις χώρες, να μην μπορεί να το κάνει με την Τουρκία; Η Τουρκία είχε τη δυνατότητα από τον Οκτώβριο να αποσύρει το Oruc Reis αλλά δεν το έκανε”.

“Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα”

“Ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία. Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Θα περάσω με την οικογένεια μου. Δεν ξέρω αν θα έχουμε μαζί τον γιο μου, που υπηρετεί στον Έβρο. Ελπίζω να τον έχουμε τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες και να μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον άρον”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις