Πολιτική

Μητσοτάκης για Ουκρανία: «Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο» 

Την απόλυτη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασαν οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά την λήξη της συνόδου είπε μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι: «Ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο». 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «Και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί αύριο στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, όπου θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας, που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς -όπως γνωρίζετε- κατοικούν στην Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής».

Αναφορικά με την Σύνοδο ΕΕ – Αφρικής, ο πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε και το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη. Είναι μια μόνο πτυχή των θεμάτων που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Υπάρχουν μπαχαλάκηδες με γραβάτα στη Βουλή – «Απάντηση» σε Δένδια – «Άδικη η κριτική από Σαμαρά και Καραμανλή»
«Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά πολιτικός αρχηγός να έχει πει συναδέλφους του στη Βουλή και αναφέρομαι στην κυρία Κωνσταντοπούλου, “δολοφόνους", ότι τα χέρια σας είναι βαμμένα με αίμα, κηφήνες»
Κατερίνα Σερέτη, Παύλος Μαρινάκης
41
Μαρκόπουλος για επεισόδια στη Νίκαια: Ηθικά υπεύθυνος ο Παπανικολάου, υπήρξε απόπειρα λιντσαρίσματος του Γεωργιάδη
Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «αμυντική» τη στάση της αστυνομίας και άφησε αιχμές για τον πρόεδρο των εργαζομένων γιατρών του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας «χουλιγκανισμό» και «υποκινούμενη ένταση»
Μαρκόπουλος 8
Θανάσης Κοντογεώργης για δημοσκοπήσεις: «Υπάρχει κοινό 38% με 40% που ζητά σταθερότητα και περιμένει»
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σχολίασε τη μέτρηση της Metron Analysis, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική «απευθύνεται σε όλους» και επαναλαμβάνοντας πως στόχος της Νέας Δημοκρατίας παραμένει η αυτοδυναμία
Θανάσης Κοντογεώργης 5