Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης για την έκθεση του ΟΟΣΑ: Επόμενο μέλημά μας οι καλύτεροι μισθοί – Γίναμε η θετική έκπληξη της Ευρώπης

δημοσκόπηση Κυριάκος Μητσοτάκης

Δηλώσεις με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ενώ υπογράφηκε και μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη.

Νωρίτερα συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες – Υπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η οικονομία μας και το 2023

«Το 2022 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος που σφραγίστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και το πληθωριστικό σοκ που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που το αισθάνθηκαν πολύ έντονα οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη και με επιπλέον δυσκολίες όπως η οικονομική ανάταξη μετά από μια περίοδο καθήλωσης αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι στην διάρκεια των ταραγμένων καιρών η οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις προβλέψεις του οργανισμού. Έγινε η θετική έκπληξη της Ευρώπης», τόνισε.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ υποχωρεί η ανεργία και έχουν προστεθεί 300.000 θέσεις εργασίας και ο δημόσιος πλούτος αυξάνεται και οι κινήσεις της κυβέρνησης για λελογισμένες μειώσεις φόρων και προσέλκυση επενδύσεων έφερε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα».

Για το δημόσιο χρέος είπε ότι η Ελλάδα το αποκλιμάκωσε πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Αντιμετωπίσαμε και τον μεγάλο αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι η οικονομία μας θα γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική και καινοτόμα σε όλους τους τομείς και σημείωσε ότι δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο και τον επιστρέφουμε σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ.

Οι αγορές, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, συμμερίζονται την καλή πορεία και η χώρα μας πλέον κινείται εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας. Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν είπε τις συνετές και τολμηρές πολιτικές που ακολουθούνται. Ο τόπος μας έχει αφήσει πίσω του για τα καλά τον κατήφορο των μνημονίων και καλύπτει το χαμένο έδαφος με την Ευρώπη, υπογράμμισε.

Έχουμε ακόμα μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και η αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό επίπεδο επηρεάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την απόδοση της δικής μας οικονομίας. Όμως, υπάρχουν αναχώματα για να φανεί ανθεκτική η οικονομία μας και το 2023.

Πετύχαμε πολλά, τόνισε αυτά τα 3,5 χρόνια αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, και επικεντρώθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης. Θα είναι κεντρική μας πολιτική προτεραιότητα όπως και η διεύρυνση της φορολογικής μας βάσης και θα κινηθούμε γρήγορα στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της πράσινης μετάβασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην διασύνδεση της παραγωγικότητας με τους μισθούς. Αυξήσαμε το διαθέσιμο εισόδημα και το επόμενο μέλημά μας θα είναι καλύτεροι μισθοί πάντα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με προσιτή στέγη για τη νέα γενιά και ένα σύστημα υγείας με φροντίδα για όλους.

Δείτε τις δηλώσεις 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις