Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης για βράβευση Τζον Κέρι: Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος

Μητσοτάκης για βράβευση Τζον Κέρι: Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος

Με θερμά λόγια προλόγισε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Τζον Κέρι, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ως «Υπουργός Εξωτερικών επί της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζον Κέρι εργάστηκε άοκνα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, εκπροσώπησε τις αξίες των προγόνων του: τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Αναφερόμενος στο σημερινό ρόλο του Τζον Κέρι, αυτό του ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη βεβαιότητά του ότι «θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την ίδια ενέργεια, αποφασιστικότητα και επιτυχία στην πιο σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως πλανήτης: την υπερθέρμανσή του».

«Όπως Αμερική και Ελλάδα συμπορεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία, θα συμπορευτούμε και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Μνημονεύοντας τον φιλέλληνα πρόγονο του Τζον Κέρι, τον Thomas Winthrop, Πρόεδρο του εμβληματικού Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους Αμερικάνους που συνεισέφεραν στη γέννηση μιας ελεύθερης Ελλάδας.

«Επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια»

Μιλώντας για τον Τζον Κέρι, πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ως νέος πολέμησε στο Βιετνάμ για την πατρίδα του, αλλά επίσης εντάχθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, ενώ «ως διακεκριμένος Γερουσιαστής αναδείχθηκε σε μια ηγετική προσωπικότητα του κόμματός του, αλλά και σε μια επιβλητική πολιτική προσωπικότητα που προάσπισε την ενότητα και τη μετριοπάθεια για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα».

Τζον Κέρι: Ευχαριστώ τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα

Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσινγκτον, ο Τζον Κέρι ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Μιλώντας για το σήμερα, ο Τζον Κέρι έκανε ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerry.  «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε.



Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

 

Το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης, παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμo

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από  ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατά την Έκτακτη Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας, Λουκά Χριστοφόρου, και του γενικού γραμματέα της, Χρήστο Ζερεφού, στον πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, στον Γάλλο πρώην Υπουργό Jack Lang και στον Ελβετό φιλέλληνα επιχειρηματία Charles Pictet.

Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό του John Kerry ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.

Το Βραβείο «Lord Byron» απονέμεται από τη φετινή χρονιά, ετησίως, σε τρεις προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και των επιχειρήσεων. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και συνδιοργανώθηκε Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (ΕΕΦ). Στόχος του Βραβείου είναι η προβολή, διεθνώς, των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και του διαρκούς φιλελληνισμού, ως αρετή με ευεργετική επίδραση στις κοινωνίες όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις