Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή αλλιώς… εκλογές τον 15Αύγουστο!

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή αλλιώς… εκλογές τον 15Αύγουστο!
Φωτογραφία InTime News

Όχι στην αποχή γιατί… θα έχουμε εκλογές τον 15Αύγουστο με απλή αναλογική.
Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης σε νέα έκκληση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις 7 Ιουλίου.
Μη… ράβετε υπουργικά κοστούμια, είπε ξανά στα στελέχη της ΝΔ – Προανήγγειλε και τεχνοκράτες στην κυβέρνησή του.
Καλώς έληξε όπως έληξε η υπόθεση Μοροπούλου, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.
“Πρωτοφανής η φράση Τσίπρα πως μυρίζει αίμα το πρόγραμμα της ΝΔ”.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στα στελέχη της ΝΔ πως «έτοιμα υπουργικά κοστούμια» δεν υπάρχουν. Ζήτησε από τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν γιατί αλλιώς… θα έχουμε εκλογές με απλή αναλογική τον… 15Αύγουστο!

Κάλεσε ξανά τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και να μην επιλέξουν αποχή. Όπως είπε το να μην υπάρξει ισχυρή εντολή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου σημαίνει «εκλογές τον 15Αύγουστο με απλή αναλογική». Άρα, είπε, τότε θα έπρεπε να συνεργαστεί το πρώτο με το δεύτερο κόμμα. «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες θέλουν αυτό», εκτίμησε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση για οποιοδήποτε λόγο, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει ότι τότε η μόνη κυβέρνηση που θα μπορεί να σχηματιστεί είναι μία που εγώ δεν την αντιλαμβάνομαι, εθνικής συνεννόησης. Αν αυτό θέλουν οι Έλληνες τότε δεν πρέπει αν μας δώσουν ισχυρή εντολή. Επειδή αισθάνομαι ότι δεν θέλουν αυτό το ενδεχόμενο».

Δεσμεύτηκε ότι ένα από τα πράγματα που θα κάνει θα είναι να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η ΝΔ, είπε, θα φέρει στη Βουλή αλλαγή του εκλογικού νόμου με ένα νέο σύστημα που δεν θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Τόνισε πως στόχος του θα είναι οι 200 ψήφοι για να αποφευχθούν στο μέλλον ενδιάμεσες εκλογές με απλή αναλογική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη νέα έκκληση του να μην υπάρξει αποχή, εξήγησε πως για λίγες ψήφους μπορεί να κριθεί η ισχυρή εντολή που διεκδικεί η ΝΔ και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Επίσης, κάλεσε και τα στελέχη του να μη θεωρούν προεξοφλημένο το αποτέλεσμα.

«Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει. Στη ΝΔ, όπως την οραματίζομαι και προσπαθώ να τη διαμορφώσω, δεν χωρούν συμπεριφορές προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Την εμπιστοσύνη των πιο καχύποπτων πολιτών. Επιμένω πολύ στα ζητήματα συμπεριφοράς και στον αξιακό κώδικα της πολιτικής», είπε.

Κοστούμια για… τεχνοκράτες

«Τίποτε δεν με ενοχλεί περισσότερο από στελέχη που προεξοφλούν την υπουργοποίησής τους. Δεν υπάρχουν έτοιμα υπουργικά κοστούμια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (25.06.2019) στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6 και τονίζοντας πως στην κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει αν κερδίσει τις εκλογές του Ιουλίου θα μπουν και τεχνοκράτες και σίγουρα εκείνοι που «μπορούν να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο που θα τους εμπιστευτώ».

Για την υπόθεση της Τώνιας Μοροπούλου είπε ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες και πρόσθεσε: «Η ίδια πήρε την απόφαση να διευκολύνει τη ΝΔ. Δεν ήταν μία περίπτωση παρεμφερής ή όμοια με την περίπτωση της κ. Λοϊζου. Αλλά αυτή η υπόθεση έχει κλείσει»

Ζήτησε ξανά από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να είναι προσεκτικά στις συμπεριφορές τους στην προεκλογική περίοδο. Εκτός από τεχνοκράτες, στην κυβέρνηση που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε, θα υπάρχουν και στελέχη που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και θα σηματοδοτούν συμπράξεις, αλλά όχι σε κυβερνητικό επίπεδο. Αρνήθηκε και αυτή τη φορά, πάντως, να αποκαλύψει ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών.

Το υπουργικό Συμβούλιο, είπε, θα συνεδριάζει στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή, ως ένδειξη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών, ενώ τόνισε πως θα συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί και ένας αναπληρωτής υπουργός.

«Δεν θα αποκαλύψω κανέναν υπουργό. Στο μυαλό μου είναι πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης»

Αναφερόμενος στις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «πιστεύω εμείς θα ορίσουμε τη νέα ηγεσία. Δεν καταλαβαίνω τη σπουδή του κ. Τσίπρα. Εκτιμώ ότι το προεδρικό διάταγμα, απ’ ό,τι έχω ακούσει και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα υπογραφεί».

Επίθεση και οικονομία

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή και αποκρουστική τη φράση του πρωθυπουργού πως το πρόγραμμα της ΝΔ «μυρίζει αίμα». «Δεν το έχω ξανακούσει όσα χρόνια είμαι στην πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έμαθαν τίποτα», προσέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το πρόγραμμα της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι εφαρμόσιμο και βασίζεται σε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι μειώσεις συντελεστών θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 γιατί το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Έχω εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αυτή την εικόνα έχω», είπε και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θα έχει δικαιολογία την επόμενη μέρα να πει «δεν ξέραμε».

Click4more: «Θα βρεθούν προ εκπλήξεων όσοι ράβουν από τώρα υπουργικά κοστούμια!»

«Με ισχυρή εντολή θα πάω στις Βρυξέλλες και θα έχω ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή και την Ελληνική Λύση.

Σε ό,τι αφορά την ακύρωση του debate, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να βρεθεί απολογούμενος απέναντι σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σχετικά με την υπόθεση της Novartis ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Από τη στιγμή που θα φτάσουν στη Βουλή υποθέσεις που αφορούν υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, προφανώς και η Βουλή οφείλει να ερευνήσει αυτή την υπόθεση (…) Όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ο μόνος που δεν τον γνωρίζει είναι αυτός που τον διόρισε. Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι δεν είναι σοβαρή η θέση του κ. Τσίπρα να φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Κυβερνούν 4 χρόνια, τώρα το θυμήθηκαν;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι η ΝΔ θα φέρει άμεσα τη ρύθμιση, όπως έχει πει εξ’ αρχής και θα εφαρμοστεί με κλιμακωτά κριτήρια, εύκολα για όσους χρωστούν έως 3000 ευρώ, δεύτερο επίπεδο τα 20.000 ευρώ και διαφορετικό επίπεδο από εκεί και πάνω.

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να φανταστώ συνεννόηση της ΝΔ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας πως αδικεί τους ασφαλισμένους που εργάζονται και αμείβονται. Σημείωσε, επίσης, πως για την επικουρική ασφάλιση για τους νέους ασφαλισμένους θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς.

Μητσοτάκης υπέρ… Βέμπερ – Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

Σε ερώτηση για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως πρέπει να πάει στο ΕΛΚ. Τόνισε πως το ΕΛΚ έχει προτείνει τον κ. Βέμπερ, που έχει στηρίξει και την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ και κανένας από τους επικριτές του, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μίλησε γι’ αυτό. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη βρεθεί λύση στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ, την Κυριακή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης “απρόβλεπτο” τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως όσα κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει η ΕΕ να λάβει στοχευμένες κυρώσεις. Ωστόσο, όπως είπε, θα επιδιώξει διάλογο και συνεννόηση με τον κ. Ερντογάν, αν το θέλει και ο ίδιος. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει η Τουρκία τίποτα στην ελληνική ΑΟΖ.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή του θέση και είπε ότι αν κρίνουμε ότι υπάρχουν κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων που πρέπει να μπλοκάρουμε, θα το κάνουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα σχετικά με την παρουσία της συζύγου του στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπικόπου Αμερικής και χαρακτήρισε “χυδαία επίθεση από εφημερίδα που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία” τα σχόλια ότι η σύζυγός του εκπροσώπησε τη ΝΔ . “Είχε προσωπική πρόσκληση και ήταν μαζί με την κόρη μου, δεν εκπροσώπησε κανέναν παρά μόνο τον εαυτό της”, τόνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις