Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Μακρόν… το «ταμείο»! Τι “είπαμε”, τι “άκουσαν”

Μητσοτάκης
Φωτογραφία: Reuters

Σαφή μηνύματα έστειλε σε… όλη την Ευρώπη από την Γαλλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ιδιαίτερης σημασίας συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και το ευρύ κάλεσμα στην χώρα του για επενδύσεις.
Τα ομόλογα και το… SOS του στόχου 3,5%. Στην Γαλλία ήταν η “πρόβα τζενεράλε”, στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα η… παράσταση.
Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης των δύο ανδρών.

Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε στους εταίρους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, θέτοντας παράλληλα και συγκεκριμένους στόχους, όπως θα πράξει και την επόμενη εβδομάδα ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Αυτά διεμήνυσε ο Μητσοτάκης

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θέλει πρωτίστως ν’ αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Να δώσει, δηλαδή, στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα πορεύεται πλέον σε περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας και πως μπορεί πλέον να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές και την αισιοδοξία για το μέλλον της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα, όπως συζήτησε και με τον κ. Μακρόν και διαπιστώθηκε από κοινού ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας (κυρίως) στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές και τις κατασκευές κτλ.

Ως επιχείρημα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ενώ από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν ήδη επενδυτικά σχέδια από τη Γαλλία με ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα και την αναθεώρηση του στόχου του 3,5%, επιδίωξη που έχει ο κ. Μητσοτάκης παραμένει η μείωσή του από το 2021, αφού πρώτα αποδειχθεί η μεταρρυθμιστική στρατηγική που ήδη έχει ξεκινήσει να ξεδιπλώνει η κυβέρνηση και κορυφώνεται σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Έτσι, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο έγινε απλώς το πρώτο βήμα (σ.σ.: το δεύτερο και πιο δύσκολο θα γίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Πέμπτη), αλλά το ζήτημα δεν κυριάρχησε στην ατζέντα, αφού προτάχθηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προσήλωση της κυβέρνησης σ’ αυτές, προκειμένου να εμπεδωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Μητσοτάκης

Και… Ευρώπη – Κύπρος στο μενού

Μητσοτάκης – Μακρόν συζήτησαν πάντως και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προκλήσεις της Ευρωζώνης και ο ενιαίος προϋπολογισμός, εργαλεία για την ανάπτυξη, καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Συζητήθηκαν, τέλος, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της κλιματικής αλλαγής.

Click4more: Εγκάρδιο το κλίμα μεταξύ Μαρέβα – Μπριζίτ! Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι πρώτες κυρίες!

Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά, όμως, έχει η επαναβεβαίωση της στήριξης της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα – ζήτημα που άπτεται και των συμφερόντων γαλλικών εταιρειών με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο. «Η Ευρώπη δεν πρόκειται ν’ αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης κι αφού πρώτα δημοσίως ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πως εκφράζει «την αλληλεγγύη μας και την επαγρύπνησή μας όσον αφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

*Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φωτογραφίες: Reuters.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις