Παρασκευή, 23 Φεβ.
14oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Μπλίνκεν: Στις 17.30 η συνάντησή τους στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά

Μητσοτάκης – Μπλίνκεν: Στις 17.30 η συνάντησή τους στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά

Στις 17.30 το απόγευμα του Σαββάτου (06.01.24) ανήμερα των Θεοφανίων, στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση των δύο ανδρών. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άντονι Μπλίνκεν θα έχουν έναν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην ατζέντα του τετ-α-τετ τους θα κυριαρχήσουν τα εξοπλιστικά αλλά και τα μηνύματα προς την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Άντονι Μπλίνκεν είδε στην Κωνσταντινούπολη τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι Η.Π.Α., την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών.

Κι αυτό, με φόντο και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου για την πώληση των F16 στην Τουρκία.

Επιπλέον η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές – με προγράμματα άλλων χωρών (βλέπε: Τουρκία).

Σημειώνεται ότι μετά την κατά ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα – Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις