Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Μπορέλ σε Τουρκία: Αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Μητσοτάκης – Μπορέλ σε Τουρκία: Αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Ξεκάθαρη καταδίκη εκ μέρους της Ευρώπης, της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, την Κύπρο και γενικότερα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών – μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Μπορέλ επισήμαναν ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά “υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης”.

Click4more: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία – Αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα σύνορα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπροέδρου της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε η ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασαν απερίφραστα την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Υπογράμμισε, ωστόσο, στον κ. Μπορέλ ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις