Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Να έρθει ο Τσίπρας να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από Κεραμέως

Μητσοτάκης: Να έρθει ο Τσίπρας να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από Κεραμέως

Κορυφώνεται η κοινοβουλευτική μάχη για τος αλλαγές στα Πανεπιστήμια με φόντο τα μέτρα της κυβέρνησης για την  πάταξης της ανoμίας και της βίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους με αφορμή την επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην Νίκη Κεραμέως, ενώ αύριο (14.07.2022) αναμένεται παρέμβαση και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εκφράζοντας την οργή του για την άνανδρη επίθεση στον Real. «Η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί να για οδηγηθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη. Η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιου είδους ενέργειες», συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα, αύριο που θα μιλήσει στη Βουλή, να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από την Νίκη Κεραμέως για την απαράδεκτη δήλωση του Χριστόφορου Βερναρδάκη πως είναι η «Πισπιρίγκου της Δημόσιας Παιδείας». 

Που είναι ο Τσίπρας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την χυδαία επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη Νίκη Κεραμέως. Είπε ότι περίμενε απαντήσεις από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε: «που είναι ο κ. Τσίπρας σήμερα; Θα σας πως γιατί δεν είναι εδώ γιατί αν ήταν εδώ θα έπρεπε να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη. Θα έρθει όμως ε; Δεν μπορεί να μην έρθει και αναρωτιέμαι αν θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος μια προσωπική συγγνώμη από την ίδια την υπουργό Παιδείας. Αυτό που είδαμε χθες δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Ο Βερναρδακισμός είναι Πολακισμός, είναι εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Δυστυχώς δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας στο κόμμα σας. Είναι το διαβόητο ηθικό πλεονέκτημα».

«Να μην ξεχνάμε ότι πριν από τις αθλιότητες Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες αθλιότητες», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στον Νίκο Φίλη που την είχε αποκαλέσει Ηρώδη. «Όλα αυτά από ένα κόμμα που μιλά για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της ενημέρωσης επειδή το είπαν κάποιοι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και την ίδια ώρα υπήρξε χυδαιότητα χωρίς σύνορα καθώς έμπαιναν βόμβες σε έναν σταθμό ο οποίος κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Φέρτε τον αρχηγό σας εδώ να αντιπαρατεθούμε αντί να κρύβεται από το κοινοβούλιο».

Η Παιδεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία και έτσι «συμπληρώνεται το τόξο αλλαγών για το οποίο είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά με 8 νομοθετικές παραβάσεις».

Μίλησε για όλες τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν γίνει στα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία αλλά και την έμφαση που έχει δοθεί στην εξειδικευμένη επαγγελματική γνώμη.

«Η απόφασή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι μας αφορά οι προτεραιότητες μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Πρόσβαση σε γνώση και κατάρτιση για όλα τα ελληνόπουλα και να χτίζουν με τη δική τους αξία το μέλλον τους. Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω αλλά οι ίδιες δυνατότητες στους ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες φιλοδοξίες. Νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει, είπε ακόμα ότι στρέφω τους νέους σε ανύπαρκτες σχολές. Αλλά σε σχολές που θα τους βοηθήσουν να αρπάξουν τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Οι ψεύτικες υποσχέσεις, κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές». 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις συνεργασίες ελληνικών με ξένα πανεπιστήμια μεγάλου κύρους και τόνισε πως αυτό τον ρόλο υπηρετεί το νέο Erasmus και οι φοιτητές θα μπορούν να ακολουθούν και άλλα μη συναφή αντικείμενα. Εκτίμησε ότι «οι φοιτητές μας θα αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. Ένας εξαιρετικά επιτυχημένος ευρωπαϊκός θεσμός γίνεται πραγματικότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε.

Μίλησε για τις σπουδές κατεύθυνσης και την πρακτική άσκηση. Τις χαρακτήρισε δυο εκπαιδευτικές γέφυρες προς το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ο κάθε πτυχιούχος. «Έτσι, το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά. Δεν μένει στα στενά όρια ενός γνωστικού αντικειμένου. Θέτει οριζόντια α εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες του στο σύνολο των φοιτητών της χώρας.

Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τις σχολές τους ως μια τετραετή παράταση του σχολικού τους βίου, ούτε ως μια μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στην απόφαση τα προγράμματα να εγκρίνονται από τα ίδια τα ΑΕΙ και θα το πιστοποιεί η Ανώτατη Αρχή Εκπαίδευσης. «Η κυβέρνηση απελευθερώνει την ακαδημαϊκή δράση από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας», σημείωσε.

Για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είπε ότι θα πιστοποιούνται από τις αρχές της Συγκλήτου και τα ΑΕΙ θα ορίζουν τα δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και τους διδάσκοντες. Όσον αφορά στο τελικό στάδιο σπουδών εισάγεται στην πατρίδα μας ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών.

«Απέναντι σε αυτές τις απλές αλήθειες αντιπαρατίθενται ως τώρα μόνο κραυγές και σιωπές. Είστε με το ελληνικό Erasmus ή όχι; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε να μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο στις Σχολές. Είστε με ένα εξωστρεφές αυτόνομο αυτοδύναμο πανεπιστήμιο ή όχι;» ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και συζητήθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου. Η ένσταση απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ απείχε η Ελληνική Λύση.

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν πως «έπεσε στο κενό η προσπάθεια αιφνιδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αποκρούστηκε άμεσα από τη ΝΔ» και παρατηρούσαν πως «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος  Σκουρλέτης “σήκωσε λευκή πετσέτα” καθώς δεν υπερθεμάτισε της ένστασης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις