Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (vid)

Μητσοτάκης: Οι διαφορές μας με την Τουρκία αφορούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (vid)

Οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν είναι διμερές θέμα. Ούτε τριμερές γιατί αφορά και την Κύπρο. Είναι ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις ΗΠΑ. Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες δεν αποτελούν διμερή ή τριμερή ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, αλλά αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, δεδομένου ότι στην περιοχή μας διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον διεθνολόγο και αναλυτή Ian Bremmer.

Σε ένα πρώτο απόσπασμα της συνέντευξης, που έχει προβληθεί, ο πρωθυπουργός, σημειώνει επίσης ότι οι διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες «είναι επίσης ένα ζήτημα το οποίο οφείλει να απασχολεί και τις ΗΠΑ» και αυτό γιατί «οι ΗΠΑ έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον τους για την Ανατολική Μεσόγειο, δεν επιθυμούν δυνάμεις αποσταθεροποίησης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό νομίζω η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντική».

Click4more Μητσοτάκης από την Σύνοδο Κορυφής: «Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι»

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η Ευρώπη κατανοεί πλέον πολύ καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό βασίζεται εν μέρει στην αρχή που ορίζει ότι εάν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους δεχτούν επίθεση αυτό συνιστά επίθεση σε ολόκληρη την Ένωση».

Σημειώνει δε ότι «είναι και θέμα καθαρής γεωπολιτικής ισχύος. Εάν αυτή είναι μια κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη και δεν θέλουμε να είμαστε απλώς μια ήπια οικονομική δύναμη, εάν θέλουμε να ασκήσουμε μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους μοχλούς της ισχύος μας, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση είναι οικονομικοί. Διότι έχουμε πολύ μεγάλη οικονομική επιρροή. Πρέπει να είμαστε περισσότερο παρόντες και πιο απαιτητικοί όταν χαράσσουμε πολιτικές στην άμεση γειτονιά μας. Αυτό δεν είναι για κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θέλει και επιδιώκει μία ιδιαίτερα εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο.

Παραδεχόμενος ότι «ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν ενεπλάκη σε καμία κλιμάκωση ή πρόκληση» και κατηγορεί την Τουρκία πως δεν θέλησε να λύσει το θέμα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είτε με διάλογο είτε με προσφυγή στη Χάγη αλλά επέλεξε τις μονομερείς ενέργειες, παρά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Έστειλε ένα ερευνητικό σκάφος σε μια περιοχή την οποία θεωρούμε ότι είναι ελληνική ΑΟΖ συνοδευόμενο από γύρω στα 20 πολεμικά πλοία, καθώς επίσης επιδόθηκε σε μια ρητορική εναντίον της Ελλάδας, εξαιρετικά πολεμοχαρή και εντελώς εχθρική. Φυσικά κι εμείς κινητοποιήσαμε τον στόλο μας και φτάσαμε σε ένα σημείο που θεωρώ ότι είναι καλό ότι το τουρκικό πλοίο έχει επιστρέψει στο λιμάνι του και έχουμε συμφωνήσει σε κατ’ αρχήν διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες είναι και η πρώτη φάση πριν μπούμε σε μια επίσημη διαπραγμάτευση προκειμένου να καθίσουμε και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποια λύση μέσω διαπραγμάτευσης για το θέμα», σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι η διεθνής διπλωματία έχει παίξει ρόλο. «Πιστεύω ότι έγινε ξεκάθαρο σε πολλούς διεθνείς παράγοντες ότι αυτή δεν ήταν μόνο μια διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας ή μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί την ίδια δραστηριότητα και πηγαίνει κι ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στο νέο πλέγμα συμμαχιών που διαμορφώνεται. «Η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τα ΗΑΕ όσο και με το Ισραήλ. Έχει τις τριμερείς στις οποίες συμμετέχουν το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος. Υπάρχουν πολλές χώρες που σκέφτονται παρόμοια. Η Τουρκία επιλέγει να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση. Μακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα, μακάρι να είχαμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, όχι μόνο ως γείτονα αλλά και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις