Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης με… απρόοπτα: Τι είπε για μεταναστευτικό και βέτο σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία

Μητσοτάκης

“Έπεσε” το… σήμα την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες!
Καμία επικοινωνία με το Ζόραν Ζάεφ είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το μπλόκο της Γαλλίας.
Δεν θα θέσω τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, είπε.
Μετά από ελληνική πίεση η αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό.
“Να στείλουμε μήνυμα στους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν”.

Μετά την… πρεμιέρα του σε Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ως πρωθυπουργός. Μια συνέντευξη Τύπου που είχε και τα… απρόοπτα της, καθώς η σύνδεση με το Βέλγιο “έπεσε” σε κάποια στιγμή και ένα κομμάτι των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα δεν το… ακούσαμε ποτέ.

Σε αυτή, το πρώτο ερώτημα που του τέθηκε ήταν για το βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν μίλησε με τον Ζόραν Ζάεφ μετά τις εξελίξεις και το μπλόκο της Γαλλίας, τόνισε πως δεν του έχει μιλήσει ούτε τον συνάντησε κατά την παραμονή και των δυο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Συμβούλιο είπε ό,τι είχε πει και στην πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας: ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική.

Σημείωσε επίσης πως (όπως επίσης είχε πει στον Ζ. Ζάεφ) δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι αρχηγοί των κρατών μελών καταδίκασαν ομόφωνα την τουρκική επιχείρηση στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σημείωσε πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

“Θα ήθελα περισσότερη στήριξη”

Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό. Όπως είπε, “δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες (…) χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πως “υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν. Σημείωσε επίσης ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε λανθασμένη, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Σημείωσε, πάντως, ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στο Brexit. Χαρακτήρισε πολύ θετικό χαρακτήρισε γεγονός ότι επιτυγχάνεται μια συμφωνία. Υπήρξε, όπως είπε, ανακούφιση αλλά και θλίψη, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί η συμφωνία από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., που επίσης συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οποιαδήποτε υποχώρηση σε αυτό θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο.

Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες, σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις