Πολιτική

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Προκηρύσσονται επίσημα οι εκλογές της 21ης Μαΐου

Έφτασε η ώρα για να προκηρυχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διάλυση της Βουλής. Η συνάντηση τους διήρκεσε μισή ώρα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί το αργότερο μέχρι τις 6 το απόγευμα στο Κοινοβούλιο.

mitsotakis sakellaropoulou in

“Έχω την χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εισηγούμαστε τη διάλυση της βουλής και την προκρηξη εκλογών στις 21 Μαΐου”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι “η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά της θητεία της”, και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ειδικά τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά. “Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η συμμετοχή τους στις εκλογές, είναι στοίχημα για όλους μας. Να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα κρίνουν το δικό τους μέλλον και να μην επιλέξουν την αποχή“. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Πρωθυπουργός: “Έχω την χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την 21η Μαΐου σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα. Αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Το άρθρο 41. Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την θητεία της και όπως είχε δεσμευθεί εξ αρχής ότι αυτό πρέπει να γίνει διότι αυτό πιστεύω ότι επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε οι πολίτες στις επόμενες εκλογές να μπορούν να αξιολογήσουν το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πράξουν αναλόγως και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Οι εκλογές είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας και αυτό που έχω να ευχηθώ γιατί είναι προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων και να αποφασίσουν οι πολίτες με νηφαλιότητα ποιος θα τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Να μείνουμε μακριά από τοξικότητες μακριά από ακραίες πολιτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο κλίμα των καιρών.  

Να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στην μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εκλογές και απευθύνομαι στη νέα γενιά στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και η συμμετοχή τους είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Το διάταγμα τα θυροκολληθεί το απόγευμα και το ρολόι πλέον θα κυλάει αντίστροφα”.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε “να έχουμε μία ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας”. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια στο Κρατικό Νίκαιας: Η ΝΔ μιλά για «βία», η αντιπολίτευση για «φιέστα»
: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβερνητικής παράταξης έκανε λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη από «νοσηρές μειοψηφίες» και ζήτησε καταδίκη από όλα τα κόμματα
Άδωνις Γεωργιάδης
Κυριάκος Μητσοτάκη σε Ναρέντρα Μόντι: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη
Οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών και συμφώνησαν να αξιοποιηθεί το «μομέντουμ» για περαιτέρω εμβάθυνση, με αναφορές και στην εμπορική συμφωνία ΕΕ–Ινδίας
Μητσοτάκης και Μόντι
Μπακογιάννης για το κλείσιμο της ελληνικής Deutsche Welle: «Στήριγμα στον αντιδικτατορικό αγώνα, η φωνή του πατέρα μου»
Με ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται στον ρόλο της DW για τον απόδημο ελληνισμό και στα χρόνια της χούντας, αλλά και την προσωπική του σύνδεση, καθώς ο πατέρας του υπήρξε ραδιοφωνική φωνή του σταθμού
Κώστας Μπακογιάννης
Παύλος Πολάκης: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά τη μήνυση του Σταμάτη Πουλή
Κατά την ομιλία του ο Παύλος Πολάκης μίλησε για την «χειρότερη» και πιο «προκλητική» άρση ασυλίας του από το σύνολο των 13 ίδιων αποφάσεων, τις οποίες -κατά τον ισχυρισμό του- προκαλεί η ΝΔ
Παύλος Πολάκης 5
Επαφές Μητσοτάκη στην Ινδία με OpenAI, Mistral, ElevenLabs και Microsoft για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης: Στο επίκεντρο το gov.gr
Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο του AI Impact Summit 2026 εξετάστηκαν συνεργασίες για αναβάθμιση υπηρεσιών του κράτους και καλύτερη προσβασιμότητα (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ), εφαρμογές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και Δικαιοσύνη
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η ΝΔ έπαιζε τα ρέστα της με τον πειθαρχικό έλεγχο σε μέλος μας γιατί ερχόταν τσουνάμι για επιφανές «γαλάζιο» στέλεχος
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει εκ νέου τους τόνους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνδέοντας τις πρόσφατες διαρροές και τα non paper της κυβέρνησης με...
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Μαρινάκη: «Είμαστε στην όχθη της σοβαρότητας ενώ η κυβέρνηση δίπλα σε Τσίπρα και Καμμένο, στη “σκοτεινή” της καταπάτησης των θεσμών»
Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις αιχμές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «μετάλλαξης», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη» και «τοξικότητα»
ΠΑΣΟΚ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα επεισόδια έξω από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας: «Κινδύνευσε η σωματική μου ακεραιότητα – Η βία δεν είναι νόμιμο δικαίωμα»
Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε μία σύλληψη από τις αρχές, όμως δεν κατέθεσε μήνυση κατά του γιατρού που του επιτέθηκε
Νικαια επεισόδια 286