Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Προκηρύσσονται επίσημα οι εκλογές της 21ης Μαΐου

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Προκηρύσσονται επίσημα οι εκλογές της 21ης Μαΐου

Έφτασε η ώρα για να προκηρυχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη διάλυση της Βουλής. Η συνάντηση τους διήρκεσε μισή ώρα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, θα εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θυροκολληθεί το αργότερο μέχρι τις 6 το απόγευμα στο Κοινοβούλιο.

“Έχω την χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία εισηγούμαστε τη διάλυση της βουλής και την προκρηξη εκλογών στις 21 Μαΐου”, είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι “η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά της θητεία της”, και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ειδικά τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά. “Εύχομαι η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και απευθύνομαι ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η συμμετοχή τους στις εκλογές, είναι στοίχημα για όλους μας. Να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα κρίνουν το δικό τους μέλλον και να μην επιλέξουν την αποχή“. 

Αναλυτικά όσα είπε ο Πρωθυπουργός: “Έχω την χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την 21η Μαΐου σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα. Αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Το άρθρο 41. Επί της ουσίας όμως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την θητεία της και όπως είχε δεσμευθεί εξ αρχής ότι αυτό πρέπει να γίνει διότι αυτό πιστεύω ότι επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους, έτσι ώστε οι πολίτες στις επόμενες εκλογές να μπορούν να αξιολογήσουν το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πράξουν αναλόγως και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Οι εκλογές είναι μια μεγάλη γιορτή Δημοκρατίας και αυτό που έχω να ευχηθώ γιατί είναι προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων και να αποφασίσουν οι πολίτες με νηφαλιότητα ποιος θα τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία. Να μείνουμε μακριά από τοξικότητες μακριά από ακραίες πολιτικές συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο κλίμα των καιρών.  

Να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στην μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εκλογές και απευθύνομαι στη νέα γενιά στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και η συμμετοχή τους είναι ένα στοίχημα για όλους μας. Το διάταγμα τα θυροκολληθεί το απόγευμα και το ρολόι πλέον θα κυλάει αντίστροφα”.

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχήθηκε “να έχουμε μία ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας”. 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις