Τετάρτη, 17 Απρ.
24oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ να δώσουμε λύσεις αλλά τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα

Μητσοτάκης σε αγρότες: Είμαστε εδώ να δώσουμε λύσεις αλλά τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένα

«Πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα που υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησης με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και με καλή διάθεση και μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά και ότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένες» τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της 15μελους αντιπροσωπείας ζήτησε ουσιαστικές λύσεις για να μπορούν να μείνουν στα χωριά τους οι αγρότες γιατί όπως είπε «η ύπαιθρος έχει ερημώσει υπάρχουν πολλά νέα παιδιά στα μπλόκα που δίνουν την μάχη της παραμονής στα χωράφια και στο χωριό».

«Αυτό που ζητούμε», πρόσθεσε «είναι να μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε να καλλιεργούμε τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά για την διατροφική επάρκεια του λαού μας».

Επισήμανε ακόμα ότι τα προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα με το κόστος και τις τιμές εμποδίζουν και συμβάλλουν στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. «Με το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει και η δημοσιονομική δυνατότητα εφόσον υπάρχει η θέληση να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση». 

 

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Οι αγρότες έφτασαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (13.2.2024) στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά, περίπου στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Το “καλάθι” σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι μικρό και συγκεκριμένο, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για νέα μέτρα το φθινόπωρο. 

Ανάλογα της πορείας εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και των εσόδων από τον τουρισμό, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση προσδοκά ότι ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και νέες παρεμβάσεις.

Χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα εξαγγελίας ενός μέτρου “έκπληξη”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει:

–Την επίσπευση της προκαταβολή του φόρου (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο, ώστε οι αγρότες να πάρουν πιο γρήγορα στα χέρια τους τα χρήματα που προβλέπονται από το κονδύλι των 82 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση.

Το 30% του ποσού προγραμματίζεται να δοθεί άμεσα και το υπόλοιπο αναμένεται να καταβληθεί τμηματικά, σε λίγες δόσεις.

–Την περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι κάτι που εξετάστηκε το Σαββατοκύριακο από τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση, και στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ανακοίνωση σε αυτή την κατεύθυνση.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών: 

Οι αγρότες γνωστοποίησαν τα ονόματα των 15 αντιπροσώπων τους που αποτελούν την επιτροπή και είναι τα εξής:

 • Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
 • Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
 • Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος)
 • Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς)
 • Νίκος Κούτρας
 • Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα)
 • Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας)
 • Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου)
 • Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός)
 • Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ)
 • Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα)
 • Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα)
 • Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα)
 • Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής)
 • Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)

Οι υπουργοί που βρίσκονται στη συνάντηση

Στη συνάντηση με του αγρότες, από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας κ.κ. Αυγενάκης και Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο αρμόδιος υφυπουργός για την κρατική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις