Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε δικαστές – εισαγγελείς: “Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για τους δικούς της σκοπούς”

Μητσοτάκης σε δικαστές – εισαγγελείς: “Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για τους δικούς της σκοπούς”
φωτογραφία: Eurokinissi

Για ευθείες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες που διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη.

Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών είναι θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. η Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο Έλληνα πολίτη, ειδικά του πιο αδύναμου”, σχολίασε υποδεχόμενος τους δικαστές ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε μάλιστα πως δημιουργείται η εντύπωση ότι “η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται και χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύοντας την ποιότητα της δημοκρατίας”, καλώντας παράλληλα τους δικαστές και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τον πρωθυπουργό, με έμμεση αναφορά στις παρεμβάσεις Πολάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι “θα πρέπει να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του, που δεν καταδικάζει, που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά τους λειτουργούς και δημιουργούν πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σε ένα ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει με συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Θα πρέπει να συζητήσουμε και συνταγματικές παρεμβάσεις για συνταγματικές αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης”, κατέληξε.

Ειδικά για τους δικαστικούς λειτουργούς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι καλούνται “να υπερασπιστούν τη δικιά τους κατοχυρωμένη συνταγματικά ανεξαρτησία και να μην υποκύπτουν σε καμία πολιτική πίεση”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης τόνισε :

“Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που διατυπώσαμε το προηγούμενο διάστημα νομίζω βρήκαν ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα.

Οι δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Βουλής όσο και οι δικές σας (σ.σ. του προέδρου της ΝΔ), κινούνται στην ίδια λογική της αποφυγής οποιασδήποτε παρέμβασης στο έργο και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Τα όποια κενά ή αδυναμίες στη λειτουργία του θεσμού δεν καλύπτονται με αστήρικτες καταγγελίες και αναθέματα αλλά με κατανόηση των δυσχερειών κάτω από τις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους δικαστές και εισαγγελείς και με ενίσχυση των διαθέσιμων κρατικών πόρων για τη στήριξη της δικαιοσύνης που αποτελεί βασικό πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος”.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις