Πολιτική

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σου απαντώ με έξι λέξεις – Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

"Έξι καθαρές λέξεις" απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το κομφούζιο που προκάλεσε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Δένδιας θα επιδώσει στον γγ του ΟΗΕ επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού όπου θα περιγράφονται οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Αυτές ήταν οι έξι «καθαρές λέξεις», όπως τις χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που απηύθυνε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γιατί, απ’ όσα, εμπρηστικά, έχει πει ο Τούρκος πρόεδρος όλες αυτές τις μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να του απαντήσει έτσι: πως αν θέλει διάλογο, πρέπει να σταματήσει να προκαλεί.

Click4more Η δήθεν συμφωνία με την Τουρκία που εξόργισε την Αθήνα – Το χρονικό της… άκομψης κίνησης Στόλτενμπεργκ

Το μήνυμα Μητσοτάκη εστάλη στην Άγκυρα κατά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου, το πρωί της Παρασκευής (04.09.2020) με τον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Κίνας, στον οποίο περιέγραψε την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» ήταν η καταληκτική φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Επιστολή τον ΟΗΕ 

Ξεκινώντας την δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας, η χώρα μας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν, πλέον, σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχη, ένα χώρο ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τις επικοινωνίες.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά μια πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης αλλά και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και συνεπώς η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί μια διεθνή απάντηση και μόνη πυξίδα μας μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται την καλή γειτονία. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου γι’ αυτό από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα θυμίσω μόνο μια: αυτή που μιλάει για διάλογο. Και σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις. Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» συμπλήρωσε.

Δείτε όλη τη δήλωση του πρωθυπουργού  

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας για επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου: «Ο σύγχρονος πατριωτισμός που οφείλουμε να οικοδομήσουμε δεν είναι λόγια»
Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του επισημαίνει πως  «Η Έξοδος του...
Ο Αλέξης Τσίπρας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε νέο βίντεο μέσα από τη δικαστική αίθουσα: «Αστυνομικοί άσκησαν βία στον Πάνο Ρούτσι»
Στην ανάρτησή της, η ίδια επισημαίνει ότι ως συνήγορος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εντολέα της και να καταγγέλλει παραβιάσεις, κάνοντας λόγο για «συντεταγμένη επιχείρηση» σπίλωσης τόσο των γονέων όσο και των συνηγόρων
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Φωτεινή Αραμπατζή ζητά σύσταση προκαταρκτικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω διαπράξει το παραμικρό»
«Ζητώ μάλιστα από τους συναδέλφους μου να ψηφίσουν την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον μου είναι παντελώς αστήρικτες και άδικες»
H Φωτεινή Αραμπατζή 76
Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αμφιβάλλω ότι οι περιπτώσεις Τσιάρα και Βαρτζόπουλου θα κριθούν αρνητικά από τη Δικαιοσύνη»
Επισήμανε ότι ο λόγος που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα γιατί ο πρωθυπουργός ήθελε να επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε ένα τέτοιο θέμα
Ο Κωστής Χατζηδάκης 7
Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη τη Δευτέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Νέα αφετηρία για αντιπαράθεση με το “βαθύ κράτος”» έγραψε στην ανασκόπησή του
«Όσα απασχολούν την επικαιρότητα, τώρα, έχουν, ήδη ξεπεραστεί μετά την απορρόφηση του άρρωστου αυτού οργανισμού από την ΑΑΔΕ. Σήμερα οι αποζημιώσεις καθορίζονται ψηφιακά χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινη παρέμβαση»
Μητσοτάκης στο Μαξίμου 163