Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η δήθεν συμφωνία με την Τουρκία που εξόργισε την Αθήνα – Το χρονικό της… άκομψης κίνησης Στόλτενμπεργκ

Η δήθεν συμφωνία με την Τουρκία που εξόργισε την Αθήνα  – Το χρονικό της… άκομψης κίνησης Στόλτενμπεργκ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Το tweet του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ αποτέλεσε άλλη μία… σπίθα, στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Ερντογάν και η προσπάθεια της Γερμανίας που… έπεσε στο κενό.

Ήταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (03.09.2020), όταν εμφανίστηκε το tweet “βόμβα” που έκανε λόγο για συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για έναρξη του διαλόγου. Και όχι από κάποιον… τυχαίο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωνε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι θα γίνουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων.

Ωστόσο, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ήρθε η ηχηρή διάψευση της Αθήνας. Εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, είχε μια συζήτηση με τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών, στις οποίες και έδωσε ένα έγγραφο με κάποια σημεία, αναφορικά με την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι αντιπροσωπείες παρέλαβαν το σχετικό memo, γεγονός που φαίνεται πως ερμηνεύθηκε από τον Στόλτενμπεργκ ως συμφωνία για έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο, η Αθήνα το διέψευσε κατηγορηματικά, με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

“Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

“Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις”

Από την πλευρά της, η Τουρκία έσπευσε να στηρίξει την πρωτοβουλία του Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να κάνει το ίδιο. Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε στη σχετική ανακοίνωση του, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με τη χώρα μας, αλλά “χωρίς προϋποθέσεις”, απαντώντας… εμμέσως στον απαράβατο όρο που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να αρχίσει ο διάλογος μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών)  

Να σημειωθεί, ότι στις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής (04.09.2020) είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνεδρίαση για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού, Αλεξέι Ναβάλνι. Εκεί, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είναι πολύ πιθανό να ερωτηθεί για το tweet που προκάλεσε μία επιπλέον… αναστάτωση στα ελληνοτουρκικά.  

Επικοινωνία Καλίν – Ο’ Μπράιεν

Στο μεταξύ, το βράδυ της Πέμπτης (03.09΄.2020), έγινε γνωστό, πως ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Καλίν επισήμανε μεταξύ άλλων πως οι μονομερείς και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας, που αυξάνουν την ένταση και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, είναι απαράδεκτες και δεν βοηθούν να βρεθεί μία πολιτική λύση.

Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ

Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την “εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

Click4more: “Κλείδωσε” η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας – Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι ” ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες της Μέρκελ στην επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο που προκλήθηκε από βήματα ή πρωτοβουλίες της Ελλάδας ή χωρών που την υποστηρίζουν”. Φαίνεται, όμως, πως άλλη μία διπλωματική προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας… έπεσε στο κενό. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις