Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες ή πάμε στη Χάγη

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες ή πάμε στη Χάγη

Ανοικτό άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο επαφής ή συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ακόμη και μια αντίστοιχη επαφή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει δρομολογηθεί αφενός κι αφετέρου προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, καθώς και την αποφυγή των μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Άγκυρας.

Πάντοτε, επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα συζήτησης θα πρέπει να είναι η μία και μόνη διαφορά: αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ικανοποίησή του για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης και την απόφαση των 27 ηγετών αναφορικά με την Τουρκία. Μίλησε για μία δύσκολη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε μετά από εντατική δουλειά κι εκτίμησε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής συνιστά ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, ενώ τονίζει πως η αποφυγή μονομερών ενεργειών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως υποστηρίζει και η ελληνική πλευρά.

Click4More Οργή Μητσοτάκη για τα μαζικά κρούσματα κορονοϊού – Μήνυμα στην Τουρκία για τις διερευνητικές

«Απορρίψαμε ένα κείμενο που δεν εξέφραζε ούτε τις ελληνικές ούτε τις κυπριακές θέσεις. Καταλήξαμε, όμως, σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, διότι θέτει στον πυρήνα του την ισορροπία και την καλύτερη σχέση με την Τουρκία, αρκεί να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι των συζητήσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας και τις σαφείς αναφορές του κειμένου στην παραίνεση για άμεσο τερματισμό της παραβατικής δραστηριότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις

Για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Αθήνα και εν τέλει απεύχεται την εφαρμογή τους, αλλά αφενός δίδεται ένα περιθώριο από την Ευρώπη στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο. Αφετέρου σημασία έχει η επαπειλή της επιβολής τους, η οποία εξασφαλίζεται, ούτως ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όπως πρόσθεσε, άλλωστε, η Ελλάδα προσδοκά στη θετική ατζέντα και σε μία γόνιμη σχέση με την Τουρκία, αρκεί να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα και κυρίως η αποφυγή των μονομερών ενεργειών.

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία της έναρξής τους, ωστόσο επισήμανε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι και το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίζει ότι αντικείμενο συζήτησης είναι το ένα και μόνο θέμα που βάζει η Ελλάδα: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέσα από τις διερευνητικές, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να οδηγηθεί η διαφορά για τις θαλάσσιες ζώνες στη Χάγη, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ως προς το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες και λόγω της έντασης δεν γίνονταν επιστροφές στην Τουρκία και μάλιστα όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Σχολιάζοντας την ανάρτηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ, έκανε λόγο για μια τυπική διαδικασία που καθυστέρησε εννέα μήνες και χαρακτήρισε τυχαίο περιστατικό τη χρονική σύμπτωση με τη Σύνοδο Κορυφής. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του ότι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο που έχει κυρωθεί από δύο νόμιμα και κυρίαρχα κοινοβούλια θα αναρτηθεί αντίστοιχα έως το τέλος του έτους. Αναφορικά δε με το μηχανισμό εκτόνωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τον χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο και χρήσιμο, ενώ ξεχώρισε ως σημαντικό ότι η Τουρκία δεσμεύτηκε γι’ αυτόν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.

Κακός διαπραγματευτής ο Τσίπρας

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ν’ απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ωστόσο χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα κακό διαπραγματευτή σε αντίστοιχες περιπτώσεις και παρέπεμψε στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που προειδοποιούν την Τουρκία να σταματήσει την παράνομη συμπεριφορά της.

Κορονοϊός: Δεν έρχονται άμεσα νέα μέτρα

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια μεγάλη αναφορά στον κορονοϊό, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα συζητήθηκε και μεταξύ των ηγετών στη Σύνοδο αν και εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για το δεύτερο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός και συνεργασία με καθοδηγητή την ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, όταν βρεθούν, και το ταξιδιωτικό πλαίσιο που ενδιαφέρει και την Ελλάδα εν όψει της τουριστικής σεζόν της επόμενης χρονιάς.

Ειδικά για το εσωτερικό, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανησυχία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αττική.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα νέα μέτρα παρά μόνον παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, όμως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που έχουν ληφθεί ειδικά για την Αττική και δεν απέκλεισε έτσι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις.

Συνέστησε, ωστόσο, τήρηση των μέτρων σε πολίτες και επαγγελματίες κι αναφέρθηκε στην αξία της ατομικής ευθύνης ιδίως μετά το περιστατικό με το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα και τα μαζικά κρούσματα στην κονσεβορποιία στην Σκύδρα, ενώ χαρακτήρισε ως «λογική» τη δυσαρέσκεια για τα Μέσα Μεταφοράς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις