Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

Τη θέση της Ελλάδας ότι οι προκλήσεις από την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε και από την Ε.Ε. εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, με την οποία συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής (29.07.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αφού συζήτησαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Ανναλένα Μπερμποκ, η οποία θα βρεθεί στη συνέχεια στην Τουρκία, για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Η ενέργεια

Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας τις θέσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία.

Ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν, επίσης, απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.

Συζήτησαν επίσης για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις