Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Άλλα λέτε δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες στους Αμερικανούς

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Άλλα λέτε δημόσια και άλλα πίσω από κλειστές πόρτες στους Αμερικανούς

Απαντήσεις σε όλα όσα καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση όσον αφορά στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του στην Βουλή.

«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. «Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σαν να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική. Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο Κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».

«Πίσω από κλειστές πόρτες άλλα λέτε εσείς και ο κ. Κατρούγκαλος στους Αμερικανούς και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για την γλώσσα του πατριωτισμού. Είναι ξένη γλώσσα για σας η γλώσσα αυτή για εσάς κ. Τσίπρα», είπε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προς τιμήν του όταν ήταν κυβέρνηση είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και διερωτήθηκε τι είναι αυτό που τους κάνει σήμερα να αλλάξουν στάση. 

Για την θέση μας στον χάρτη είπε ότι μας δημιουργεί προβλήματα αλλά και υποχρεώσεις. Είμαστε στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής και μαζί με την Τουρκία είμαστε στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και επειδή είμαστε το προκεχωρημένο φυλάκιο ζούμε μέσα στις εξελίξεις της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. 

Για την Ουκρανία και τον προβληματισμό Τσίπρα για την αποστολή αμυντικού υλικού ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έστειλε. Πολλές χώρες με ουδέτερη στάση άλλαξαν είπε ο πρωθυπουργός την πολιτική τους. Αν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και θα ήταν ένας απέναντι σε 26. Λέτε “που πάω να μπλέξω σε αυτό τον καυγά” και αυτή η στάση στην Ευρώπη από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την θέση της χώρας; Αυτή θα ήταν μια λάθος επιλογή που θα απομόνωνε την χώρα. 

Απαντώντας στο τι έχει πετύχει η χώρα είπε: επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Δεν είπατε τίποτα για τα φέρετρα που θα γύριζαν από το Σαχέλ. Το είπατε ή όχι; Μετανιώνετε ή όχι για όσα είπατε; Δεν είδα κανέναν έλληνα στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις συμφωνίες με τρίτες χώρες. 

Αναφερόμενος στην συμφωνία, είπε ότι είναι πενταετής και δεν είναι στο διηνεκές και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν γίνει κυβέρνηση αν σκοπεύει να την καταγγείλει. 

Click4More Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία: Η Ελλάδα αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή – Είμαστε με την Δύση

Για το τι κερδίσαμε ως χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε η συμφωνία αυτή πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων και το νομοθέτημα αυτό κάνει αναφορές στην απόκτηση από την Ελλάδα F35 και πλεονάζοντος αμυντικού υλικού. Γίνονται συζητήσεις και από το υπουργείο Αμυνας και θα γίνουν και από εμένα στις ΗΠΑ, τόνισε. Διαβεβαίωσε ότι για να περάσει μια τέτοια νομοθεσία από το Κογκρέσο γίνεται συστηματική δουλειά. 

Για τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στην Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας δεν αμφισβητείται». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ενιαία. Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματική», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε: «Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε όλη την δευτερολογία του πρωθυπουργού 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Τελείς σε κατάσταση σύγχυσης

Ότι τελεί σε κατάσταση σύγχυσης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του. Είπε ότι η κυβέρνηση αξίζει της στήριξης του ελληνικού λαού γιατί είναι μια πατριωτική κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε απόσπασμά της συμφωνίας για τα πρακτικά απαντώντας για το θέμα της διάρκειας και της δυνατότητας τερματισμού της/ Είπε, ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που ανανεώνεται από το 1990 έχει διάρκεια πέντε ετών εκτός εάν τερματιστεί από κάποιον από τα δυο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού.

«Για πέντε χρόνια η συμφωνία αυτή ισχύει αλλά αν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε θα έρθετε δυο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε. Πως είναι αυτή συμφωνία επ’ αόριστον κ. Τσίπρα; Ελληνικά δεν καταλαβαίνετε;» Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό ακριβώς ψηφίζουμε σήμερα.

Έκλεισε και ο ίδιος με μια ιστορική αναφορά λέγοντας: «Δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα, είπε, να αναδείξω στην πράξη αν αυτή η διγλωσσία που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ τότε στην εξωτερική του πολιτική λέγοντας πριν το 1981 «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» και υπογράφοντας τελικά μια συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις που κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν αυτή η στρατηγική της διγλωσσίας ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Τελικά δεν ήταν γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά ήταν η περιβόητη διατύπωση terminable για να έρθει στην Βουλή και ν α ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου τότε να διαπραγματευτεί άλλα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να είχε κερδίσει τότε η χώρα γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα τα ασυνάρτητα που έλεγε πριν από τις εκλογές το 1981. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι διαβάζετε πολύ τελευταία επιτρέψτε μου να σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίου μου να το μελετήσετε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις