Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν πια, μαράθηκαν από εσάς

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν πια, μαράθηκαν από εσάς

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε για την ενεργειακή κρίση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του στην Βουλή στην συζήτηση που έγινε για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος, είτε ψεύδεται τόσο για το θέμα του λιγνίτη, όσο και για την ΔΕΗ.

«Γνωρίζετε», είπε, «ότι εδώ και μια 10ετια η χώρα μας περιορίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους λιγνίτες. Εκλεισαν γιατί πολύ απλά είχαν φτάσει στην λήξη της ζωής τους. Εαν εσείς πιστεύατε ότι έπρεπε να εξακολουθούν να τροφοδοτούν με ενέργεια γιατί δεν σπεύσατε να ανανεώσετε τους περιβαλλοντικους τους όρους; Ο λιγνίτης πια είναι ένα εξαιρετικά ακριβό καύσιμο. Είναι πάνω από 90 ευρώ ο τόνος. Με τις τιμές του φυσικου αερίου ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Σταματήστε την πιπίλα ότι οι τιμές είναι υψηλές επειδή προχωρήσαμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση. Το λεω καλόπιστα να ζητήσετε από τους συμβούλους σας να σας ενημερώσουν πως δουλεύει η αγορά. Είτε έχετε άγνοια είτε θέλετε να παραπλανήσετε. Άλλο πράγμα οι στρατηγικές εφεδρείες της χώρας και άλλο όταν μπορεί να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει πρόσθετη παραγωγική δυνατότητα για εξωγενείς λόγους. Άλλο η στρατηγική εφεδρεία και άλλο να συνεισφέρει ο λιγνίτης».

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι όταν το καλοκαίρι είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές και κάναμε προσπάθεια να κρατήσουμε την ηλεκτροδότηση στην Αθήνα αντιμετωπίσαμε πρόβλημα γιατί εκείνες τις μέρες είχαμε μικρή συνεισφορά από ΑΠΕ γιατί δεν φυσούσε καθόλου.

Πράγματι σε τέτοιες συνθήκες για λόγους ακραίας ανάγκης μπορεί να έχουμε εφεδρικές μονάδες.

Οι ΑΠΕ είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα. Σταματήστε να λέτε ψέμματα».

Όσον αφορά στην ΔΕΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «Αναρωτιέμαι πως μπορεί εσείς να μιλάτε για το ζήτημα αυτό όταν μας παραδώσατε μια επιχείρηση στα όρια της χρεοκοπίας. Αν είχατε μείνει στην εξουσία θα είχε χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση την στήριξε και με κινήσεις σωστές επετράπη στην ΔΕΗ να μπορέσει σήμερα να στηρίξει τους καταναλωτές περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Δεν θα βγάλει φέτος κέρδη γιατί όλη της η κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην χώρα μαράθηκαν από εσάς».

Κλείνοντας είπε: «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και λίγο ποιητική την αναφορά σας ότι ανήκουμε και στην Ανατολή και στην Δύση και στον Βορρά και στον Νότο, είστε Τσίπρας 360 μοιρών.

Για κάποιο λόγο όταν κάνατε αυτή την αναφορά μου ήρθε υποσυνείδητα η εικόνα του δικού σας υπουργικού συμβουλίου. Με Τσίπρα πρωθυπουργό, υπουργό Άμυνας Καμμένο, υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά και υφυπουργό Κουίκ. Μάλλον αυτό εννουσατε ότι ανήκουμε παντού. Τον Καμμένο που έκανε like στην ρωσική πρεσβεία τον είχατε υπουργό Εθνικής Αμυνας. Το να ξέρεις που ανήκεις έχει μεγάλη σημασία στην πολιτική».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις