Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Βάλτε μας στην «πράσινη» λίστα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την ώρα που η TUI ακυρώνει πακέτα διακοπών για Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης Τζόνσον να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη» λίστα της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (14.06.2021) στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Βρετανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα αξίζει να είναι στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να διατηρήσει την Ελλάδα κι άλλες χώρες στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες που επιλέγουν μια από αυτές της χώρες για τις διακοπές τους, όταν επιστρέφουν στη Βρετανία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να κάνουν και τεστ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Βρετανό πρωθυπουργό για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα.

mitsotakis johnson

Παράλληλα, εκτός από το αίτημα να… μπει η Ελλάδα στην πράσινη λίστα της Βρετανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπόρις Τζόνσον να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Κυπριακό

Φυσικά, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τζόνσον δεν κυριάρχησε μόνο το θέμα του κορονοϊού και της «πράσινης» λίστας για τον τουρισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Brexit και… πρόσκληση

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Μπόρις Τζόνσον για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Τέρμα η ασυλία στο διαδίκτυο – Θα κινηθούμε νομικά κατά όσων απείλησαν ζωές τις τελευταίες μέρες
«Τέρμα η εντύπωση ότι μπορείς να παίρνεις ανώνυμα ή επώνυμα το πληκτρολόγιό σου και να γράφεις στους ανθρώπους της ΝΔ ότι καλά σας έκαναν. Υποκινούν βία», ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης 64
Αλέξης Τσίπρας στο Politico: Η κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ και στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασής του ενόψει εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας 29
Στέλιος Κούλογλου: Τον παρακολουθούσαν με το Pegasus ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ευρωβουλή
Σύμφωνα με το Citizen Lab η πρώτη μόλυνση της συσκευής του Στέλιου Κούλογλου καταγράφηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 και ακολούθησαν δύο ακόμα επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις 6 και 7 Μαρτίου 2023
Ο Στέλιος Κούλογλου
Μήνυμα αυτονομίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη - «Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί - Στο χέρι των πολιτών η πολιτική αλλαγή»
Για το κόμμα Καρυστιανού, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική αλλαγή δεν έρχεται από κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά από κόμματα με κυβερνητικό πρόγραμμα
Νίκος Ανδρουλάκης