Πολιτική

Μητσοτάκης στην COP28: «Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφής, εξίσου και η ανάγκη προς μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μου βιώσαμε καταστροφές, πλημμύρες αλλά παρόλα αυτά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43%» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

Και συνέχισε: «Έχουμε μεγάλη διείσδυση σε ΑΠΕ, η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ταχύτατη μετάβαση στις ΑΠΕ είναι προφανής. Οικοδομούμε αλυσίδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε σοβαρά την ευθύνη της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «οι παρεμβάσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα και χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος» και πρόσθεσε: «Οι κοινωνίες μας δεν είναι ακόμη έτοιμες θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχουμε την ευθύνη παράλληλα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιάς».

«Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βήματα που ήδη έχουμε κάνει και προχωρούμε σε πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην COP28

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισεκ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), όπως δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος. Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισεκ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.

Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛΑΣ κατά κυβέρνησης για την ακρίβεια: «Οι πολίτες θέλουν φθηνότερο καλάθι, όχι ακριβότερες δικαιολογίες»
Το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επιτίθεται στο Μαξίμου για το τέλος του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και τη συμφωνία με τη βιομηχανία τροφίμων για πάγωμα τιμών
ΕΛ.Α.Σ. 5
Η «δεξιά στροφή» Κασσελάκη, η έξοδος Τζάκρη και τα μηνύματα από τη ΝΔ
Η αποχώρηση της πρώην αντιπροέδρου από τους Δημοκράτες ανέδειξε την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος προς το φιλελεύθερο Κέντρο – Τι λένε Μαρινάκης και Γεωργιάδης για τα σενάρια προσέγγισης με την Πειραιώς
Γεωργιάδης, Θεοδωρικάκος, Πλακιωτάκης και Κασσελάκης 5
Αντώνης Σαμαράς: «Γενναίο βήμα» η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ, η ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη συγκυρία
Ο πρώην πρωθυπουργός ζητά από την Αθήνα να στηρίξει και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων, κάνοντας λόγο για «ανάχωμα» απέναντι στα επεκτατικά σχέδια Ερντογάν
Αντώνης Σαμαράς
Νέα πυρά Παππά κατά Φάμελλου για την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: «Η στρατηγική ψηφίστηκε εν κενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στο ψυγείο»
Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ζητά επαναχάραξη πορείας πριν από τις εκλογές και απορρίπτει τη λογική της ατομικής προσχώρησης στο νέο κόμμα
Νίκος Παππάς
Νάντια Γιαννακοπούλου: Δυσκολεύει αντικειμενικά ο στόχος της πρώτης θέσης για το ΠΑΣΟΚ
Η βουλευτής Β2' Δυτικού Τομέα Αθηνών μίλησε για αυξανόμενη ρευστότητα στην πολιτική σκηνή ενόψει εκλογών, άνοιγμα προς Κέντρο και Κεντροαριστερά και φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών
Νάντια Γιαννακοπούλου, ΠΑΣΟΚ
9