Πολιτική

Μητσοτάκης στην COP28: «Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το παρών στη σύνοδο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφής, εξίσου και η ανάγκη προς μία οικονομία χαμηλών ρύπων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες στη χώρα μου βιώσαμε καταστροφές, πλημμύρες αλλά παρόλα αυτά αναδεικνύεται μια νέα Ελλάδα, αναπτύσσεται ταχύτατα η οικονομία μας μειώνοντας τους ρύπους κατά 43%» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

Και συνέχισε: «Έχουμε μεγάλη διείσδυση σε ΑΠΕ, η αιολική και ηλιακή ενέργεια παράγουν τις μισές μας ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ταχύτατη μετάβαση στις ΑΠΕ είναι προφανής. Οικοδομούμε αλυσίδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε σοβαρά την ευθύνη της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Θα αυξήσουμε το δυναμικό μας στα υπεράκτια συστήματα παραγωγής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «οι παρεμβάσεις μας στην ενέργεια εστιάζονται στην ανθεκτικότητα και χρειαζόμαστε τις τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος» και πρόσθεσε: «Οι κοινωνίες μας δεν είναι ακόμη έτοιμες θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχουμε την ευθύνη παράλληλα να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιάς».

«Είναι τεράστιες οι προκλήσεις μας αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα βήματα που ήδη έχουμε κάνει και προχωρούμε σε πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην COP28

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν συνεισφορά ύψους 3 δισεκ. δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF), όπως δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση του θέματος. Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων. Η τελευταία αυτή δέσμευση θα είναι πρόσθετη των 2 δισεκ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.

Η σχετική ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΛ.Α.Σ. ανοίγει στεγαστικό μέτωπο με την κυβέρνηση για την «μαύρη τρύπα» των 14.000 σπιτιών
Μόλις 9.000 Βεβαιώσεις Επιλεξιμότητας λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα - Για «χάσμα» ανάμεσα στις εξαγγελίες και στο πραγματικό αποτέλεσμα μιλά η αντιπολίτευση, ζητώντας παράταση και πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων
Ακίνητα
Η Τουρκία προκαλεί ξανά: Επαναφέρει τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο με αφορμή τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της Αθήνας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για την ίδια - Η αναφορά Κετσελί σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς» των οποίων η κυριαρχία, κατά την γείτονα, δεν έχει μεταβιβαστεί στη χώρα μας
Αιγαίο 90
Αντώνης Σαμαράς για Γιώργο Λουλουδάκη: «Άνθρωπος ακέραιος, κάτι παραπάνω από συνεργάτης» – «Αντίο, αδελφέ»
Ο πρώην πρωθυπουργός αποχαιρέτησε ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «γνήσιο, αυθεντικό και ακαταπόνητο αγωνιστή της Παράταξης»
Αντώνης Σαμαράς