Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Στην Άγκυρα παραχαράσσουν Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία – Υπέρτατος αυτοσκοπός η Άμυνα για τη ΝΔ

Μητσοτάκης: Στην Άγκυρα παραχαράσσουν Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία – Υπέρτατος αυτοσκοπός η Άμυνα για τη ΝΔ

Συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συµβάσεων που αφορούν στον τοµέα της εθνικής άµυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην συζήτηση του νομοσχεδίου μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του. 

Με το νομοσχέδιο, τόνισε υπηρετούνται οι δυο πιο κομβικές δεσμεύσεις να ενισχυθεί το οπλοστάσιο και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα οπλικά συστήματα. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι μιλάμε για μια αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο και μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι γι’ αυτό η Βουλή καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει τους βουλευτές να επικυρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των αμυντικών συμβάσεων αυτών. 

Αναφερόμενος στην φρεγάτες Belharra είπε ότι θα ανανεώσουν την ραχοκοκαλιά του στόλου μας. Τόνισε ακόμα ότι έτσι θωρακίζεται η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν 4 νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού. 

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι είναι ένα εξαιρετικά διαρθρωμένο σχέδιο αφού υπάρχουν πρόνοιες και για τον στρατό Ξηράς. Το χαρακτήρισε υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Μάλιστα σημείωσε ότι θα φτάσουν νωρίς στην χώρα μας και χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. 

Ενεργοποιούνται και πάλι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στις τορπίλες θα κατασκευάζονται από την Sunlight. 

«Έτσι βαθαίνουν οι συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους και η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνίστρια και στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μίξερ το «Όχι» στα Rafale και το «Ναι» στις φρεγάτες και βγάζει «Παρών»

«Μου έκανε εντύπωση είπε η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λέτε ναι στις Belharra και τις τορπίλες, όχι στα Rafale που είχατε υπερψηφίσει ενώ ειχατε καταψηφίσει την αμυντική συμφωνια με την Γαλλία τα βάζετε σε ενα κοινοβουλευτικό μίξερ και καταλήγετε στο παρών. Και διερωτήθηκε: «Είναι υπαύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή;»

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Καταψηφίσατε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες, τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο. Όλα δηλαδή όσα χαιρέτισαν οι Ελληνες. Και μιας και είστε στην αίθουσα καλό θα ήταν να δώσετε μια διευκρίνιση γι’ αυτό που άκουσα από τον Γιώργο Τσίπρα ότι, «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι έτσι;  Γι αυτή την παράταξη η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός. Εκτός αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό οπότε θα έχει την ευκαιρία ο εξάδερφός σας να διορθώσει αυτή την λεκτική αστοχία». 

Kάποιοι στην Άγκυρα παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία

Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.

«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».

Αναφερόμενος στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός είπε κάποιοι εκεί, παραχαράσσουν ταυτόχρονα, Διεθνές Δίκαιο και συνθήκες, Ιστορία και Γεωγραφία.

Κάθε οικονομική απόφαση θα έχει το μέτρο της λογικής. Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αξιοπιστία

Ειδικά για την οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε :«Θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ήδη έχουν διατεθεί 2 δισ. ευρώ» είπε και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ ψηλότερη της πρώτης. Τρίτον τα βάρη από τους φόρους θα συνεχίσουν να μειώνονται όπως πράξαμε με την πρόσφατη ανακοίνωση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

«Ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα πίσω και θα την ανάγκαζαν να καταφύγει στην επιβολή φόρων στερώντας την ανάπτυξη. Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κάθε μέτρο θα έχει το μέτρο της λογικής και του κοινού συμφέροντος και θα είναι στοχευμένο. Η ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας. Και η οικονομία είναι και ασπίδα της άμυνας. Οδηγούς οφείλουμε να έχουμε τη σύνεση και την τόλμη».

«Από την ασύμμετρη επίθεση που δεχθήκαμε στον Έβρο, διαχειριζόμαστε με σωστό τρόπο το προσφυγικό. Με την ίδια ισορροπία ρεαλισμού και αυτοπεποίθησης η κοινωνία και η οικονομία έμειναν όρθιες χάρις στις τεράστιες θυσίες των πολιτών αλλά και τις προσπάθειες της Πολιτείας χωρίς να αναστέλλει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Έχουμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας – Ακόμα και το «Παρών» σημαίνει «Απών»

«Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες στη διετή καταιγίδα της πανδημίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του, παραδεχόμενος πως «σίγουρα δεν έλειψαν λάθη και αστοχίες στις οποίες (ωστόσο) απαντά ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος και μια οικονομία που αναπτύσσεται και πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Δύο ρήματα. Νιώθουμε και προσπαθούμε. Παραμένουν άλυτα προβλήματα. Το δεύτερο ρήμα σηματοδοτεί το καθημερινό μας χρέος να γινόμαστε καλύτεροι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Με αυτό το πνεύμα μετέχουμε στη σημερινή διαδικασία της Βουλής. Αυτό απαιτεί και ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά την εθνική άμυνα. Θα ζητήσω ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή. Υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς. Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το “παρών” σημαίνει “απών”», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις