Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης στην Σύνοδο για την Δημοκρατία: Απειλές ο αυταρχισμός και ο λαϊκισμός 

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το περίγραμμα της νέας Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

H πρωτοβουλία έχει στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αυταρχισμού και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Στη Σύνοδο, η οποία, λόγω της πανδημίας, διεξάγεται διαδικτυακά, συμμετείχαν 111 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Δεν συμμετέχουν χώρες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχουν αυταρχικά καθεστώτα και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Σύνοδο τόνισε ότι για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία «πρέπει να αντιμετωπίσουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί όχι μόνο ο αυταρχισμός αλλά και ο λαϊκισμός».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, είπε ότι τα τελευταία χρόνια «η Ελλάδα, βίωσε από πρώτο χέρι την διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο. Ύστερα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αντιλήφθηκαν την ανάγκη για πραγματική αλλαγή, υποστηρίζοντας μία μεταρρυθμιστική ατζέντα που ήταν πατριωτική, παρά εθνικιστική».

Περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση και τον τρόπο με τον οποίο κινείται η κυβέρνησή του είπε μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει πιο αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας μέσω καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, έχουν μειωθεί οι ανισότητες και έχει δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία μέσω της ψηφιοποίησης του κράτους και της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, και όχι όπως τόνισε, σε σύγκρουση μαζί του.

Εξήγησε ότι με την δημιουργία του gov.gr, μειώθηκαν τα κόστη, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, αυξήθηκε η διαφάνεια και εξαλείφθηκαν οι εύκολες ευκαιρίες για διαφθορά.

Και κατέληξε: «Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο του εφησυχασμού και να συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τη φωνή του λαού. Άλλωστε, η ίδια η λέξη “δημοκρατία”, από τους ελληνικούς όρους “δήμος” και “κράτος”, σημαίνει «δύναμη ή εξουσία του λαού». Αν το ξεχάσουμε αυτό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις