Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μητσοτάκης στο Economist: Σύντομα οι εκλογές και θα είναι… ευχάριστες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την εκτίμησή του ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα έρθει σύντομα και οι εκλογές «θα είναι ευχάριστες γιατί θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία», εξέφρασε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης «ήταν η πρώτη χώρα που ανέβηκε στην εξουσία ένα λαϊκίστικο κόμμα το 2015. Στην Ευρώπη, ελπίζουμε ότι τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας θα διαχειριστούν την κατάσταση με ανανέωση. Θα προσεγγίσουν νέες κοινωνικές ομάδες και θα σχηματίσουν νέους συνασπισμούς … Τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται νέους θύλακες ψηφοφόρων … Στην Ελλάδα, ένα κόμμα της αριστεράς συγκυβερνά με ένα δεξιό κόμμα. Αυτό δείχνει ότι η ιδεολογία έχει εκλείψει».

Οικονομία και… εκλογές

Για την ελληνική οικονομία, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει χάσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Ακόμη και εάν η χώρα ανακάμψει μέσα στο 2017, στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν στο τέλος του 2014 … Η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ … Η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, το οποίο λήγει στα μέσα του 2018. Τότε, υπάρχουν τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι να μπορεί η Ελλάδα δανειστεί από τις αγορές. Η δεύτερη είναι να υπογράψει ένα τέταρτο πρόγραμμα. Η τρίτη επιλογή, που ισοδυναμεί με καταστροφή, είναι να μην υπάρξει διαθέσιμο πρόγραμμα για τη χώρα».

«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι απαραίτητες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για να γίνουν, θα πρέπει είτε να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η Κυβέρνηση, είτε να το αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο ο κ. Τσίπρας. Οι εκλογές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως αιτία αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει όμως να χαλαρώσουμε το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Ρισκάρουμε την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Το να προσδέσουμε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία είναι αντιπαραγωγικό».

Περί Τραμπ

Αναφερόμενος στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα» και συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας.

«Η Ελλάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης «διαθέτει ένα από τα καλύτερα brand στον κόσμο. Εάν δεν μπορούμε να το μοχλεύσουμε αυτό, τότε κάνουμε κάτι πολύ λάθος. Είμαστε μια χώρα με μεσαίο μέγεθος. Διαθέτουμε ομοιογένεια και μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεωγραφική θέση. Είμαστε μέρος της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα γειτνιάζουμε την Ανατολή και με την Αφρική, μια ήπειρο που τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, η Αφρική θα αναπτυχθεί ραγδαία».

«Με καθαρό και λεπτομερές σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε εάν δεν πούμε την αλήθεια. Πρέπει να εξηγήσουμε τις προκλήσεις αλλά και τι προσδοκούμε να πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε