Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει

Μητσοτάκης: Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει

Το μεταναστευτικό κυριάρχησε στην συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Bild τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, το 2019 ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».

Επικαλέστηκε επίσης παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times τονίζοντας ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα». Και εξηγεί: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια- διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές». Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της Bild για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, επισημαίνει: «Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις