Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης: “Το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ”

Μητσοτάκης: “Το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ”
φωτογραφία: Eurokinissi

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη μορφή που έχει σήμερα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συμβολή των ακαδημαϊκών στο έργο για τη συγκρότηση μιας ανώτατης Παιδείας, η οποία, όπως είπε, θα δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Τόνισε δε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί, να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση θα είναι σε όλες της τις βαθμίδες βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Προς τούτο, ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μητσοτάκης: Κατάργηση του ισχύοντος ασύλου

Ως προς το πανεπιστημιακό άσυλο, ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθεί με τη σημερινή του μορφή, κάνοντας αναφορά σε δυνάμεις που επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους των πανεπιστημίων με τη βία και συνδέονται – όπως τόνισε – με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα, «επιχειρώντας ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα». Πρόσθεσε ότι εγγυάται προσωπικά πως «στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα υπάρχει κανείς χώρος υπό κατάληψη» και ότι «οι συμμορίες που σήμερα λυμαίνονται τα πανεπιστήμια θα εξοβελιστούν από αυτά», αφήνοντας αιχμές κατά του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, αφού είπε ότι το ρόλο αυτό θα αναλάβει η οργανωμένη Πολιτεία και όχι το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα».

«Είναι αδιανόητο να υπάρχει παντού στη χώρα μας ελευθερία έκφρασης και ο μόνος χώρος που να απαγορεύεται να εκφράσει κανείς τις απόψεις του να είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει τις ιδέες και όχι εγκληματίες με ναρκωτικά και μολότοφ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκλογές για να τερματιστεί η πολιτική παρακμή

Έκανε, επίσης, αναφορά στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και εξήγησε για ποιο λόγο η ΝΔ ζητάει πολιτική αλλαγή: «Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δημιουργούν μια εικόνα πολιτικής παρακμής. Υπουργοί λένε πρωτοφανή πράγματα ο ένας για τον άλλο. Η κυβέρνηση πολιτεύεται με κυνισμό και διγλωσσία. Ο συγκυβερνήτης απειλεί ότι θα ρίξει μία κυβέρνηση στην οποία δίνει χρόνο για να ολοκληρώσει το εγχείρημα για το οποίο λέει ότι θα την ρίξει. Αυτό παραπέμπει σε έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Όλα αυτά σε μια βαριά κοινωνικο-οικονομική ατμόσφαιρα, όπου η υπερφορολόγηση φέρνει φτωχοποίηση και η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις