Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Το… πάτησε – Πακέτο 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού και την ανάταξη της οικονομίας

Μητσοτάκης
Φωτογραφίες από: Intime

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Όλα όσα είπε στο νέο του διάγγελμα και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η στήριξη της εργασίας, η μείωση των φορολογικών βαρών και η τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης, που παρουσίασε στο νέο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης.

Οι παρεμβάσεις ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και εστιάζουν κυρίως στο χώρο του τουρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν παροδικό χαρακτήρα, ούτως ώστε η οικονομία το 2021 να εισέλθει σε μια φάση ισχυρής ανάκαμψης.

Ο Μητσοτάκης και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, επίσης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο μεταφράζεται σε επιδότηση της εργασίας που θ’ αντικαταστήσει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι θα συνεχίσουν να τη λαμβάνουν όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Επίσης, μειώνεται ο ΦΠΑ σε όλο το φάσμα της εστίασης και τις μεταφορές – συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα Μεταφοράς – και παρατείνεται η μείωση ενοικίου για ολόκληρη τη θερινή περίοδο, όπως και το επίδομα ανεργίας.

Click4more: Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Αυτοί παίρνουν 534 ευρώ μέχρι και τον Ιούλιο

Ειδικά για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τους κοινοτικούς πόρους του προγράμματος SURE, όριο ασφαλείας παραμένει ο βασικός μισθός, κάτω από τα όρια του οποίου δεν θα επιτρέπεται να περικόπτονται οι αποδοχές των εργαζομένων, ενώ θα εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι ασφαλιστικές εισφορές και η κάλυψη των εργαζομένων. Όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν πάντως τη δυνατότητα να ρυθμίζουν αναλόγως το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους έως τον Οκτώβριο, αξιοποιώντας και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης για τον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει και «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου, με το ακριβές ποσοστό ν’ ανακοινώνεται σύντομα, ύστερα από μελέτη. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, εντός του Μαΐου δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, με το Δημόσιο να καταβάλλει εγγύηση έως και 80% των δανείων.

Click4more: Νάντια Γιαννακοπούλου: «Θα τη σκίσω» είπε για την Κεραμέως με ανοιχτά μικρόφωνα! (video)

Ειδικά για τον τουρισμό, τα εποχικά ξενοδοχεία θ’ ανοίξουν οριστικά στις 15 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου θα αποκατασταθούν σταδιακά οι αεροπορικές συγκοινωνίες από και προς το εξωτερικό. Στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, καθώς η πρόταση για τη διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι απορρίφθηκε και δεν περιλαμβάνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Κλείνοντας, εξάλλου, ο πρωθυπουργός έστειλε κι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες, αφού δήλωσε πρώτα αισιόδοξος ότι η μάχη της οικονομίας θα κερδηθεί, όπως κερδήθηκε και η μάχη της υγείας: «Θα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Οι 15 παρεμβάσεις του Σταϊκούρα

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργών, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για 15 συνολικά παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων κι εκτός αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο, η αναστολή της πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών για τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, αλλά και πρόγραμμα για επιδότηση των δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού κι έχουν στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Click4more: ΣΥΡΙΖΑ για διάγγελμα Μητσοτάκη: Το σχέδιο είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή κι έως τον Οκτώβριο να συνεχίσει και να διευρύνει τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, να ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να λάβει στοχευμένα φορολογικά μέτρα και να αντιμετωπίσει το ιδιωτικό χρέος. Επίσης, από το φθινόπωρο, όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία τόσο «θα αποκτούμε περισσότερες δυνατότητες να δρομολογήσουμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν την πανδημία», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών

Βρούτσης -κυρίως- για την αναστολή εργασίας

Μητσοτάκης Βρούτσης

Ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας θα συνεχιστεί για το σύνολο των εργαζομένων μόνο στις επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Όμως, από τον Ιούνιο παύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το Μάιο κατά δύο μήνες και μειώνονται από 100 σε 50 τα ελάχιστα ημερομίσθια για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το φθινόπωρο. Τέλος, τριπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Δείτε όσα είπε ο υπουργός Εργασίας

Άδωνις για ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ και οικονομία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων κι επιπλέον ανέφερε ότι με βάση τον αναπτυξιακό νόμο θα εγκριθούν δύο νέα προγράμματα το Μάιο και θα εγκριθούν από την ΕΕ πρόσθετες ενισχύσεις επενδυτικών σχεδίων ύψους 2,7 δις ευρώ. Επίσης, θα «τρέξουν» νέα έργα ΣΔΙΤ και στρατηγικές επενδύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Ειδικά για το ΕΣΠΑ και το νέο πακέτο της περιόδου 2021-2017, ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων τόνισε ότι θα περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από τις αρχές του χρόνου και πρόσθετους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Δείτε όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

Ο Θεοχάρης και το σχέδιο για τον τουρισμό

Μητσοτάκης Θεοχάρης

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης έδωσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μεταξύ άλλων, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα κάμπινγκ θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, ενώ από τις 15 Ιουνίου όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και θα επέλθει το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης πτήσεων προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για χώρες που θα προσδιοριστούν με βάση το επιδημιολογικό τους προφίλ. Την 1η Ιουλίου θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από και προς όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας και οι τελευταίοι περιορισμοί θα αρθούν στις 15 Ιουλίου.

Click4more: Καραμανλής… γενειοφόρος και «πάρτυ» στο Twitter

Ο υπουργός Τουρισμού ανέλυσε, επίσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ενδεχόμενο εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε κάποια τουριστική μονάδα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τις επιχειρήσεις του τουρισμού καλύπτουν όλα τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν. Τέλος, θα υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων εταιρικά voucher διακοπών για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού

*Του Αιμίλιου Περδικάρη
Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις