Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης: «Τσίπρας και Καμμένος δεν μπορούν να παίζουν πολιτικό Survivor»!

Μητσοτάκης: «Τσίπρας και Καμμένος δεν μπορούν να παίζουν πολιτικό Survivor»!
photo eurokinissi

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα πραγματοποίησε από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε παράλληλα άνοιγμα προς στελέχη και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων στη λογική της δημιουργίας ενός «κοινού προοδευτικού μετώπου, για να προστατεύσουμε τους θεσμούς και για να διαφυλάξουμε την πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, εξάλλου, ότι «δεν μπορεί να διαλυθεί η χώρα, επειδή ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα που θα φύγει από την εξουσία», αλλά και ότι «η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη όσο πλησιάζει το τέλος της». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταφύγει στην προεκλογική περίοδο σε πολιτικές ακρότητες, με πρώτη αφορμή την υπόθεση Novartis, για την οποία υποστήριξε ότι κατέρρευσε η σκευωρία και έκανε λόγο για «παρακράτος Τσίπρα, Πολάκη και διάφορων Ρασπούτιν».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «το σκοτεινό πρόσωπο της διακυβέρνησης Τσίπρα ρίχνει βαριά σκιά επάνω στη δημοκρατία μας. Οι επόμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, γιατί δεν θα αφορούν μόνο την πορεία της οικονομία, αλλά και την ποιότητα του ίδιου του πολιτεύματός μας». Παράλληλα, σχολίασε τις φήμες που κυκλοφορούν περί του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών του Μαΐου και το ενδεχόμενο ν’ αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη άλλη εταιρεία από τη Singular Logic που έχει εμπειρία πλέον των 30 ετών, προειδοποιώντας ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή χωρίς δικλείδες ασφαλείας για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Για τις εξελίξεις με τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο υπουργός Άμυνας θα έπρεπε ήδη να έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, μίλησε για «κωμωδία της εξουσίας» και αυτοεξευτελισμό των δύο κυβερνητικών εταίρων. «Τσίπρας και Καμμένος δεν μπορούν να μετατρέπουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε πολιτικό survivor», είπε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στη θέση του πως ο πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους μπροστά του: ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως επιβάλλει, κατά τον ίδιο, η δημοκρατική νομιμότητα.

«Δεν μπορεί το πρόβλημα του κ. Τσίπρα να γίνει πρόβλημα της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η χώρα «δεν αντέχει ούτε μια μέρα παραπάνω να κυβερνάται από μια κυβέρνηση-“κουρελού”» και δεν μπορεί ν’ ανεχθεί «μια κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό που θα χρειαστούν ειδικό συνεργείο για να τους ξεκολλήσουν από τις καρέκλες τους, όταν χάσουν τις εκλογές».

Σχολιάζοντας δε τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της δημοκρατικής τάξης» και επικαλέστηκε το παράδειγμα του πατέρα του το 1993: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν βρέθηκε με 150 βουλευτές, προκήρυξε αμέσως εκλογές. Δεν έμεινε ούτε μια μέρα παραπάνω», σημείωσε και τόνισε πως ακόμη και ο κ. Τσίπρας «επικαλέστηκε την απώλεια της δεδηλωμένης τον Αύγουστο του 2015 για να προκηρύξει εκλογές». Στο σημείο αυτό, εξάλλου, επανέλαβε τα περί κοινού μετώπου με τα κόμματα της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», προκειμένου, όπως είπε, να αντιταχθούν στους «άθλιους τακτικισμούς της τελευταίας στιγμής» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Θέτοντας, εξάλλου, τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ευρώπη και η Δημοκρατία των μεταρρυθμίσεων θ’ αντιπαρατεθεί παντού με την εσωστρέφεια, την καθήλωση και τη φτώχεια των εισοδημάτων», ενώ προειδοποίησε και τα στελέχη της ΝΔ για τυχόν αλαζονικές συμπεριφορές: «Όσοι έχετε ήδη ράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε για λίγο στη ναφθαλίνη. Να φορέσετε στολή εργασίας. Η προσωπική στάση όλων μας θα είναι ζωντανό μάθημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε, τέλος, τους έξι στόχους της ΝΔ για τη διακυβέρνησή της: μια κοινωνία με ευκαιρίες ευημερίας για όλους, μια ανοιχτή οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών, ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, μια Παιδεία που βλέπει στο μέλλον και είναι συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας, ένα κράτος όπου το δίκαιο και η ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας, αλλά και μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο όλων.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, καθώς ήταν η πρώτη συνεδρίασή της μετά το πρόσφατο συνέδριο. Δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται: «Το 2019 θα είναι η χρονιά της Ελλάδας και της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε το κόμμα του ως «τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που ενώνει όλους τους Έλληνες και απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά μέχρι τα όρια της δημοκρατικής Αριστεράς». Κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ εκπροσωπεί έτσι σήμερα «ένα ρεύμα λογικής, σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης», απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις