Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Χρειάζεται επανάσταση στην Παιδεία – Τα πανεπιστήμια θα αποδοθούν στους φοιτητές και στους καθηγητές

ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις θέσεις της ΝΔ για την παιδεία και το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο συγκεκριμένο τομέα.

“Η δημόσια Παιδεία αποτελεί τον καλύτερο κοινωνικό ανελκυστήρα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας κυρίως να αυξηθούν οι δυνατότητες για τα παιδιά φτωχότερων οικογενειών. Επισήμανε πως αυτό που χρειάζεται είναι παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας, θα ενθαρρύνει τα ταλέντα και θα βελτιώνει και αδυναμίες και θα αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στον τομέα της παιδείας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον αποκλεισμό από παιδικούς σταθμούς αρκετών παιδιών, την υποβάθμιση του ολοήμερου και του ψηφιακού σχολείου, τις αλλαγές στα προγράμματα με την απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και τα πειράματα στο μάθημα της ιστορίας, τη μείωση ύλης των φυσικών επιστημών, το «ράβε-ξήλωνε» στα εκπαιδευτικά συστήματα, την ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων, την απορρύθμιση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνοντας μάλιστα αναφορά στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και υπενθυμίζοντας ότι έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια στον κ. Τσίπρα, υποστήριξε πως εκείνος αδυνατεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Η ασφάλεια αποτελεί δημοκρατικό και ατομικό δικαίωμα των πολιτών, ευθύνη και υποχρέωση του κράτους», επισήμανε, προαναγγέλλοντας εκ νέου κατάργηση του ασύλου. «Τα πανεπιστήμια θα αποδοθούν στους φοιτητές και στους καθηγητές», τόνισε και προσέθεσε ότι «η χώρα θα αποκτήσει ακόμα καλύτερα δημόσια και εξωστρεφή πανεπιστήμια, θα αποκτήσει ξενόγλωσσα προγράμματα και θα τονώσει την έρευνα και την καινοτομία».
«Αναγεννημένη Ελλάδα σημαίνει αναγεννημένη Παιδεία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «στο σημερινό βάλτωμα, αντιπροτείνω μια επανάσταση στην Παιδεία».
Αναφέρθηκε επίσης στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις εκπαιδευτικές μονάδες σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και στην ενθάρρυνση της αριστείας. Για τα πανεπιστήμια επανέλαβε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και επισήμανε πως η σύγκριση του προγράμματος της ΝΔ με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή είναι ενδεικτική ως προς το «ποιος θέλει να σπρώξει τη χώρα στο αύριο και ποιος θέλει να την κρατήσει καθηλωμένη στο χθες».
Υπογράμμισε δε την ανάγκη διασύνδεσης των δομών εκπαίδευσης με την οικονομία και την αγορά εργασίας και την ανάγκη σημαντικής αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και για μια μεγάλη καμπάνια προβολής της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
«Το στοίχημα της αξιολόγησης πρέπει να το κερδίσουμε, θα το κάνουμε έχοντας τους συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την αξιολόγηση, είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωριστεί η προσπάθειά του εντός και εκτός τάξης», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων να στηρίξουν την προσπάθεια του.

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/11/paideiaND.pdf”]

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις