Σάββατο, 4 Μαΐ
20oC Αθήνα

Μιχελάκης: Θα γίνουν αλλιώς οι δημοτικές εκλογές – ΠΑΣΟΚ: Εμάς μας ρωτήσατε;

Μιχελάκης: Θα γίνουν αλλιώς οι δημοτικές εκλογές – ΠΑΣΟΚ: Εμάς μας ρωτήσατε;

Άλλο ένα μέτωπο άνοιξε στην κυβέρνηση με αφορμή τις Δημοτικές εκλογές και τις αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής τους. Ο Γιάννης Μιχελάκης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Καθημερινής, αλλά από το ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμμία αλλαγή αν δεν συμφωνήσει και το ίδιο.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική. Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».

Οι… σκέψεις του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη συζητήθηκαν σκέψεις για νέο σύστημα στις δημοτικές εκλογές για την ανάδειξη των δημάρχων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι σκέψεις του πρωθυπουργού κατευθύνονται σε έναν τρόπο εκλογής που θα απεγκλώβιζε την τοπική αυτοδιοίκηση από τους ασφυκτικούς κομματικούς εναγκαλισμούς και ταυτόχρονα, θα έδινε στους πολίτες των τοπικών κοινωνιών τον πρώτο λόγο στην επιλογή των καλυτέρων να υπηρετήσουν τα τοπικά συμφέροντα και τους δημότες.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και να αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου, για τη πληροφόρηση των δημοτών.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώνουν τη πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές θα επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ μόνο των δύο πρώτων υποψηφίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται όλοι από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, επίσης σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με αλφαβητική σειρά.

Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά τη πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαρία Ρεπούση: Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει τον Γιώργο Καμίνη για τη δημαρχία της Αθήνας

Δήμαρχοι: Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για τους «βλαχοδήμαρχους»

Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών – Πως θα ψηφίζουμε

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε