Πολιτική

Le Monde: O Ολάντ να σταματήσει να είναι η ουρά της Μέρκελ για την Ελλάδα

Με τον τίτλο «Η τύχη της Ευρώπης περνάει μέσα από την Αθήνα» σε ένα 16σελιδο αφιέρωμα που ετοιμάζει για την Ελλάδα θα κυκλοφορήσει αύριο η γαλλική εφημερίδα «Μοντ», σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανταποκριτής γαλλικών μέσων στην Αθήνα Θανάσης Κάλφας μετά το δημοψήφισμα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται στο κέντρο Τύπου του Ζαππείου και καλύπτει το δημοψήφισμα μετέφερε το κλίμα της «μεγάλης έκπληξης» αλλά και «της ανησυχίας που επικρατεί» στην Ευρώπη. «Αυτό που περίμεναν ήταν μια διαφορά 3-4 μονάδων. Με τίποτα δε μπορούσαν να φανταστούν αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Κάλφας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε «στην ίδια εφημερίδα υπάρχει άρθρο του μεγάλου οικονομολόγου Τόμας Πικετί που τονίζει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο Ολάντ πρέπει να βάλει βέτο και να σταματήσει να είναι η ουρά της Μέρκελ».

Το αίσθημα της έκπληξης για την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «όχι» και στο «ναι» είναι διάχυτο στους εκατοντάδες ξένους απεσταλμένους δημοσιογράφους, ανταποκριτές, φωτογράφους, και εκπροσώπους τηλεοπτικών συνεργείων που έχουν κατακλύσει ασφυκτικά μέσα και έξω το Ζάππειο.

Παράλληλα αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον, όπως τονίζουν, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια της κυβέρνησής του την επόμενη μέρα.

Ο απεσταλμένος του δημόσιου ραδιοφώνου της Γερμανίας ARD Μάικλ Λίμαν, ανέφερε ότι «ήταν μια μεγάλη έκπληξη το αποτέλεσμα αυτό και θα πρέπει τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες να ακούσουν την φωνή του ελληνικού λαού. Αυτό βεβαίως που αναμένουν πλέον οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να υπάρξει και μια συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα», τόνισε.

H Marie Claude Lortie, από την μεγαλύτερη γαλλόφωνη εφημερίδα του Καναδά την «La Presse» δήλωσε ότι ένιωσε μεγάλη έκπληξη από το αποτέλεσμα προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα προς όλους. «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς υποτιμήσαμε την αντίδραση των Ελλήνων από τις επιπτώσεις που είχε η κρίση, η λιτότητα και η φτωχοποίηση», σημείωσε η δημοσιογράφος.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο και αναγκαίο μάθημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για το πώς ένας λαός αντιστέκεται όταν δεν του αφήνουν περιθώρια. «Το τελευταίο σχέδιο των Ευρωπαίων αξιωματούχων έπεσε πολύ βαρύ για τους Έλληνες», πρόσθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΕΛ.Α.Σ: Στήνει οργανωτικό δίκτυο σε όλη τη χώρα – Οι συντονιστές των Περιφερειών και η νέα δομή, όλα τα ονόματα
Η Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ενέκρινε τη συγκρότηση του Οργανωτικού Γραφείου και τον επιμερισμό των τομέων ευθύνης - Ολοκληρώθηκε ο «χάρτης» των περιφερειακών συντονιστών - Στόχος η οργανωτική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και η διαρκής επαφή με την κοινωνία
Αλέξης Τσίπρας 35
Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» – «Ολοκληρώθηκε η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας»
Στο τέλος του 2026 διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη - Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του για χαμηλότερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Κυριάκος Μητσοτάκης 136
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 34