Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Μονόδρομος η κατασκευή των κλειστών κέντρων για την κυβέρνηση

Μονόδρομος η κατασκευή των κλειστών κέντρων για την κυβέρνηση

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στην κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τα επεισόδια σε Χίο και Λέσβο. Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της νέας πολιτικής για το μεταναστευτικό και ταυτόχρονα αναγκαία προϋπόθεση για να μπει λουκέτο στις υπάρχουσες ανοιχτές και άναρχες δομές.

«Μοναδικός δρόμος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, με στόχο να επωφεληθούν πρωτίστως οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα η χώρα», λένε χαρακτηριστικά τα εν λόγω στελέχη, προσθέτοντας με νόημα πως το μήνυμα έχει σταλεί ήδη προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του σχεδίου της». Το οποίο, εκτός των κλειστών κέντρων, προβλέπει την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ούτως ώστε να επιταχυνθούν αντίστοιχα και οι επιστροφές στην Τουρκία.

Click4more Λέσβος: Έτσι φτιάχνεται το νέο κλειστό κέντρο! Εντάσεις και “λουκέτα” για το προσφυγικό (Βίντεο)

Το τελευταίο αποτελεί και το «κλειδί» για να δοθεί απάντηση για ποιο λόγο η κυβέρνηση κρατά σε δεύτερο πλάνο τη μετεγκατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως ζητούν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου για την αποσυμφόρησή τους, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό επίπεδο. Από την κυβέρνηση λένε, δηλαδή, πως εάν μεταφερθούν στην ενδοχώρα όσοι αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο, τότε – ιδιαίτερα αν η αίτηση απορριφθεί – θα πρέπει να μείνουν μόνιμα εκεί, αφού με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας οι επιστροφές μπορούν να γίνονται μόνο από τα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων, από την κυβέρνηση είναι κάθετοι πως προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας «δεν είναι δυνατόν ο διάλογος να διαιωνίζεται ούτε ν’ αποτελεί άλλοθι για να δικαιολογηθεί η αδράνεια». Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν, επίσης, ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι κατανοητές σ’ ένα βαθμό, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβατική συμπεριφορά, όπως π.χ. οι επιθέσεις κατά αστυνομικών. Σήμερα πάντως έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις κινητοποιήσεις στηρίζουν η Περιφέρεια και όλοι οι νησιωτικοί δήμοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, τα κέρδη για τις τοπικές κοινωνίες από τα κλειστά κέντρα είναι τα εξής:

  • Θα μπει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.
  • Θα περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς ουδείς θα δύναται να εξέλθει των κέντρων δίχως άδεια και όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά ή είναι προς επιστροφή ή νέες αφίξεις δεν θα έχουν καν δικαίωμα εξόδου.
  • Τα κλειστά κέντρα θα βρίσκονται σε περιοχές εκτός αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ηρεμία και να τονωθεί η οικονομική και τουριστική δραστηριότητα.
  • Η λειτουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο εσωτερικό των δομών θα βοηθήσει στην προστασία της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα φαινόμενα όπως ένα πιθανό κρούσμα κορονοϊού θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί έτσι αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα εντός των κλειστών κέντρων.
  • Το προσωπικό που θα εργάζεται στις κλειστές δομές θα προσληφθεί με κριτήριο την εντοπιότητα.
  • Θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν στην αύξηση και επίσπευση των επιστροφών, παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις