Πολιτική

Μοσκοβισί: Απαραίτητη μια μεταμνημονιακή συμφωνία

Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι: το σχήμα αυτό προτάσσει ο Πιερ Μοσκοβισί στην ομιλία του, που θα εκφωνήσει στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times.

Συγκεκριμένα,«θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλά υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

Από την πλευρά του το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ: «Η πρόσφατη τάση στην ελληνική οικονομία ήταν ευνοϊκή» επεσήμανε ο ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Β. Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου για τις πολιτικές της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές» τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: Παραιτείται από το Δ.Σ. του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών – «Εν τέλει ο διχασμός επικράτησε»
Η Μαρία Καρυστιανού, με ανάρτησή της στο Facebook, γράφει μεταξύ άλλων για «άρνηση δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, την οποία επανειλημμένα ζητούσα»
Η Μαρία Καρυστιανού 29
ΠΑΣΟΚ: Οι αγρότες δεν άκουσαν λύσεις – Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα έωλο «success story»
«Στον αγροτικό κόσμο αξίζουν αλήθεια, σεβασμό και ουσιαστικές λύσεις, η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα όραμα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ
Μητσοτάκης: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και μέτρα για όσους επηρεάστηκαν από την Ευλογιά – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»
«Μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
48