Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μουζάλας: “Ύποπτες” οι νέες μεταναστευτικές ροές – Να κάνουν λίγη υπομονή σε Λέσβο και Σάμο

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Τρεις μήνες υπομονή ζήτησε από τους κατοίκους της Λέσβου και της Σάμου ο Γιάννης Μουζάλας, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τη νέα αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τις αυξήσεις ροών που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες μόνο προς αυτά τα δύο νησιά ως «ύποπτες», χωρίς όμως να πει οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο.

Για μια ακόμα φορά κατά την συζήτηση τριών διαδοχικών επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Χαραλάμπου Αθανασίου αλλά και του βουλευτή της Δημοκρατικής συμπαράταξης Δημήτρη Κρεμαστινού, ο υπουργός “επιτέθηκε” στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σε τοπικούς φορείς που αντιδρούν και εμποδίζουν στο χτίσιμο Κλειστών Προαναχωρισιακών Κέντρων στα νησιά αλλά και τις μετακινήσεις μεταναστών σε άδειους χώρους κατασκηνώσεων.

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι «υπάρχει παρατηρήσιμη αύξηση ροών προς τα δύο αυτά νησιά, όχι όμως τόσο σημαντική που να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» προσθέτοντας πως «κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της συμφωνίας αυτής».

Δήλωσε επίσης πως «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις» και ότι είναι αισιόδοξος ότι «θα τα καταφέρουμε παρά τις ξενοφοβικές φωνές που ακούγονται».

Παρατήρησε την «ιδιόμορφη» μετακίνηση ροών που καταγράφονται λέγοντας πως «δεν σας παραξενεύει πως στη Χίο, αντί για αύξηση έχουμε μείωση ροών;».

Ενημέρωσε παράλληλα πως οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή την στιγμή πάνω στη Λέσβο είναι 6.400 άτομα.
Ο κ. Μουζάλας επίσης παραδέχθηκε πως καθυστερεί το έργο των υπηρεσιών Ασύλου και αναγνώρισε πως είμαστε πίσω από τις ανάγκες, αλλά οι καθυστερήσεις αυτές έχουν να κάνουν – όπως είπε- και με τους ρυθμούς που απαιτούνται ώστε η εξέταση των αιτήσεων να ακολουθούν τις διεθνείς συνθήκες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις