Παρασκευή, 10 Μαΐ
19oC Αθήνα

Μουζάλας: Υπαρκτός ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα – Πάνω από 1 δισ. μας στοιχίζει το μεταναστευτικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πάνω από 1 δις ευρώ εκτίμησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας η οικονομική επιβάρυνση της χώρας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ προειδοποίησε ότι είναι άμεσος και υπαρκτός ο κίνδυνος να σφραγιστούν τα χερσαία μας σύνορα.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός, απαντώντας σε τρεις διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «δυσκολίες να πάρουμε χρήματα…» λέγοντας ότι εάν υλοποιούσαμε την πρόταση για τη δημιουργία ενός στρατοπέδου για 400.000 ανθρώπους δεν θα υπήρχε πρόβλημα να μας έδιναν τα χρήματα, αλλά αυτό είναι ένα σχέδιο στο οποίο εμείς διαφωνούμε
Ο κ. Γιάννης Μουζάλας, επίσης, χαρακτήρισε ότι είναι άμεσος και υπαρκτό το ενδεχόμενο να μας «σφραγίσουν» τα χερσαία μας σύνορα παρά την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας και έχει αναγνωριστεί από το Κολέγιο των Επιτροπών της ΕΕ. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντως, έδειξε «σίγουρος» και καθησυχαστικός ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί η Ελλάδα να τεθεί εκτός της συνθήκης Σέγκεν λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί νομικά να γίνει»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο τα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορα, ο κ . Γιάννης Μουζάλας είπε πως η Κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη με ένα διττό σχέδιο. Να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και έχουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στα σχέδια αντιμετώπισής μας και τους μερικούς δεκάδες «εγκλωβισμένους» που θα υπάρξουν να μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε…»
Ο κ. Γιάννης Μουζάλας, επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο κατασκευής πλωτών hot spots σημειώνοντας ότι διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι είναι περισσότερο επικίνδυνο από αποτελεσματικό καθώς μια πιθανή ανταρσία που μπορεί εκδηλωθεί μπορεί να οδηγήσει σε μια τραγωδία και ανάφερε το συμβάν που είχε σημειωθεί στην Ινδονησία
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλας αναφορικά με την ανάπτυξη δεκάδων ΜΚΟ στα ελληνικά νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές δεν έκρυψε ότι αρχικά στην αρχή αναπτύχθηκαν άναρχα και χωρίς σχέδια, ότι μέσα σε αυτές παρεισέφρησαν και κάποιες που προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν αλλά πλέον έχουν αρχίσει οι καταγραφές τους, σε ότι δε αφορά τις ΜΚΟ που έρχονται από το εξωτερικό είπε πως γίνεται πιστοποίησή τους με τις πρεσβείες των χωρών τους στην Ελλάδα και όσες διαπιστωθεί ότι δεν φέρουν διαπιστεύσεις αυτές κλείνουν.
Οι αναφορές του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και ειδικά αυτές που αφορούν το κίνδυνο να κλείσουν τα χερσαία μας σύνορα από γείτονες αναμένεται να πάρει και κεντρική πολιτική διάσταση από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοθετικού έργου στην Ολομέλεια μέσα στις επόμενες ώρες.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε