Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπακογιάννης στο newsit.gr: Οι στόχοι για το 2021, ο Μεγάλος Περίπατος και ο απολογισμός των 15 μηνών

Μπακογιάννης στο newsit.gr: Οι στόχοι για το 2021, ο Μεγάλος Περίπατος και ο απολογισμός των 15 μηνών

Τον δικό του απολογισμό για τους 15 πρώτους μήνες στην καρέκλα του Δημάρχου Αθηναίων, έκανε στο newsit.gr ο Κώστας Μπακογιάννης. Μιλώντας στην Μάγδα Τσέγκου, αναφέρθηκε εκτενώς και στις κοινωνικές δράσεις που γίνονται στον καιρό της πανδημίας, τα Rapid test στους αστέγους και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το street work, που είναι κινητές ομάδες που κυριολεκτικά σαρώνουν την πόλη και τις 8 λέσχες φιλίας που και εκεί γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι. Ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία μίας νέας δομής και για τα άστεγα παιδιά της πόλης.

Επιπλέον ανέφερε τους στόχους που έχει θέσει για την στήριξη των πληττόμενων  επιχειρήσεων και των εργαζομένων στην Αθήνα, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Εξήγησε πως λειτουργεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης «Βοήθεια στο Σπίτι Plus», ο οποίος ενεργοποιήθηκε στο πρώτο lockdown απ’ τον Δήμο Αθηναίων και τίθεται ξανά σε λειτουργία προσφέροντας βοήθεια προς όσους δημότες ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες με διανομή κατ’ οίκον και σε είδη πρώτης ανάγκης. Απαντάει στους επικριτές του για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας και για το κόστος των 500.000 ευρώ για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και τέλος αποκαλύπτει πως θα περάσει τα φετινά Χριστούγεννα.

Η επόμενη ημέρα για την Αθήνα μετά την πανδημία

«Ξεκινήσαμε με ένα ολοκληρωμένο ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. Πρακτικά λοιπόν έχουμε πάνω μας ένα επιχειρησιακό σχέδιο, έναν οδικό χάρτη τον οποίο ακολουθούμε. Με πολύ μεγάλη πειθαρχία και με πολύ μεγάλη, επιτρέψτε μου να πω, επιμονή. Γιατί η στοχοπροσήλωση είναι το Α και το Ω, από κει και πέρα, η πανδημία, έχει ανατρέψει πάρα πολλά, έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας, έχει ανατρέψει την καθημερινότητα του δήμου, γιατί ο δήμος δεν είναι τίποτα παραπάνω από το άθροισμα, της καθημερινότητας των δημοτών. Οι πτυχές της ζωής ενός Δήμου είναι όσες και οι πτυχές της ζωής της πόλης, όμως ποια είναι η πρόκληση για μας, ποιο είναι το στοίχημα; Το στοίχημα είναι να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στην πανδημία να γίνει για άλλη μία φορά δικαιολογία ή άλλοθι για να χάσει για άλλη μία φορά η Αθήνα πολύτιμο χρόνο. Με άλλα λόγια η επόμενη μέρα της πανδημίας, που θα έρθει. Δεν ξέρω πότε, κανείς μας δεν ξέρει, αλλά την επόμενη μέρα της πανδημίας η Αθηνά πρέπει να είναι έτοιμη. Δεν μπορεί να είναι μία πόλη παγωμένη, αποσβολωμένη, μουδιασμένη. Πρέπει να είναι μία πόλη έτοιμη να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά και να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο».

Ο μεγάλος περίπατος, το κόστος και τι θα γίνει ο αστικός εξοπλισμός

«Απαντάω στους επικριτές μου ότι ο μεγάλος περίπατος δεν έχει κοστίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Τι θέλω να πω. Ότι όλος ο αστικός εξοπλισμός, που εμείς έχουμε προμηθευτεί για το μεγάλο περίπατο, θα βρει τη θέση τους στις γειτονιές της Αθήνας και να σας πω γιατί κάναμε αυτό το πράγμα και δεν κάναμε κάτι διαφορετικό. Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί έχουμε πολλά σημεία της πόλης που δεν μπορούμε να πάμε να τα τρυπήσουμε για να φυτέψουμε ας πούμε ένα δέντρο. Άρα εκεί αν θέλεις να πρασινίσεις την πόλη θα πρέπει να έχεις αστικό εξοπλισμό. Από κει και πέρα έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση για τον μεγάλο περίπατο, αν με ρωτάτε προσωπικά, εμένα αυτή η συζήτηση μου έδωσε δύναμη γιατί ήταν η απόλυτη απόδειξη, ότι παρότι σε αυτή την πόλη δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία 15 χρόνια, παρότι έχουμε μείνει πίσω, παρότι έχουμε φάει όλο το ξύλο, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες δεν έχουν παραιτηθεί από την πόλη, δεν έχουν συμβιβαστεί, θέλουν το καλύτερο, διεκδικούν το καλύτερο και υπήρχαν πάρα πολύ οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτό το διάλογο και εξακολουθούν να συμμετέχουν με ιδέες, με προτάσεις. Αυτό ήταν και το νόημα αυτής της προσπάθειας. Το νόημα αυτής της προσπάθειας ήτανε να βιώσουν όλοι μαζί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη διαβούλευση στην πράξη. Να μην ληφθούν οι αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς πίσω από τα κλειστά γραφεία».

Πόσο κόστισε ο φετινός στολισμός της Χριστουγεννιάτικης Αθήνας

«Φέτος, όπως όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις, επενδύουμε στον φωτισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε δυστυχώς και κάτι παραπάνω, δεν μπορούμε να κάνουμε τις κλασικές παραδοσιακές μας γιορτές, για να μπορέσουμε όλοι να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο φωτισμός ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο φέτος και ήταν κάτι που ζητούσε και η αγορά μήπως και πάρουμε λίγο τα πάνω μας. Αλλά νομίζω ότι το ζητάνε και οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη να σκάσουμε λίγο ένα χαμόγελο, όλοι χρειαζόμαστε λίγο αισιοδοξία, λίγο φως. Πέρυσι ο φωτισμός δεν είχε στοιχίσει ούτε ένα ευρώ, εμείς όταν με ξεκινήσαμε βρήκαμε ένα διαγωνισμό κοντά στα 2 με 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον οποίο τον παγώσαμε. Επιλέξαμε φέτος να κάνουμε ένα διαγωνισμό για να προμηθευτούμε νέα φώτα της τάξεως των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ. Αυτά είναι φώτα τα οποία μένουν στην πόλη, είναι η προίκα της πόλης. Τα 500.000 είναι τα χρήματα τα οποία αξιοποιήσαμε για να προμηθευτούμε τα στολίδια. Είναι τα χρήματα τα οποία θα μείνουν στην πόλη, είναι χρήματα τα οποία πιάνουν τόπο, το βλέπετε, το βλέπουμε όλοι μας. Και ξέρετε, ακούω μία συζήτηση και εγώ έτσι για το στολισμό όπως κάθε χρόνο…Κανείς μας δεν θέλει μία πόλη νεκροταφείο. Έχουμε όλοι που έχουμε τις μαύρες μας, δεν χρειάζεται να είναι και η πολύ σκοτεινή. Δυστυχώς όμως, αυτά δεν γίνονται χωρίς έξοδα, δεν γίνεται χωρίς χρήματα και βεβαίως η πραγματικότητα είναι ότι τα χρήματα που επενδύουμε στο στολισμό της πόλης, είναι πολύ λιγότερα αναλογικά από τα χρήματα που δίνουμε για παράδειγμα στις κοινωνικές μας δράσεις στις οποίες αναφέρθηκα λίγο νωρίτερα».

Η  τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Δήμου στις ημέρες του κορονοϊού

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι κανείς να μη μείνει μόνος του, ειδικά τώρα που είμαστε μέσα στο δεύτερο lockdown. Εμείς έχουμε επανιδρύσει το «βοήθεια στο σπίτι plus». Είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός. Αν κάποιος ο οποίος μας βλέπει τώρα μέσα από το internet αισθάνεται μία αδυναμία, αισθάνεται μία δυσκολία, αισθάνεται ανήμπορος, παίρνει ένα τηλέφωνο στο Δήμο Αθηναίων, μιλάει με έναν κοινωνικό λειτουργό και εφόσον υπάρχει ανάγκη, ένας άνθρωπος του δήμου Αθηναίων έρχεται στην πόρτα του. Μπορεί να φέρει τρόφιμα, μπορεί να φέρει φάρμακα, μπορεί να προσφέρει κάποια διοικητική διευκόλυνση. Οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί. Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή άλλες ασθένειες, είτε ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από οικείους τους ή δεν έχουν κάποια βοήθεια έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο πρόγραμμα, για το οποίο πλέον δημιουργήθηκε η τηλεφωνική γραμμή 2103428745. Πίσω απ’ τη γραμμή υπάρχει μια ομάδα ειδικών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και άλλων αρωγών του προγράμματος, η οποία αξιολογεί τα αιτήματα Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ.- 5 μ.μ.). Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται υπηρεσίες συνταγογράφησης και παράδοσης φαρμάκων (και από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ), αγορά και παράδοση τροφίμων από super market και λαϊκές αγορές, μεταφορά σε νοσοκομείο, παραλαβή εξετάσεων, συνδρομή σε υγειονομικές υπηρεσίες και διεκπεραίωση διοικητικών υπηρεσιών».

Έτσι κάνουμε rapid test στους αστέγους και σε ευάλωτες μονάδες του πληθυσμού

«Εμείς όπως καταλαβαίνετε έχουμε έναν πάρα πολύ μεγάλο φόβο, ότι θα εξαπλωθεί η πανδημία με πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα στην πόλη μέσα στο αστικό μας κέντρο και δεν θα μπορέσουμε πια να την ελέγξουμε και δεν θα μπορέσει πια το σύστημα υγείας της χώρας, να ανταποκριθεί και να σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Το νούμερο 1 λοιπόν για εμάς είναι η ιχνηλάτηση. Είναι τα τεστ. Άρα λοιπόν έχουμε διαθέσει 8 λέσχες φιλίας, όπου μπορούν να γίνουνε τεστ, έχουμε ταυτόχρονα δώσει μεγάλη έμφαση σε ευάλωτες μονάδες του πληθυσμού, έχουμε δηλαδή το street work, που είναι κινητές ομάδες που αυτή τη στιγμή που μιλάμε κυριολεκτικά σαρώνουν την πόλη και αυτές οι κινητές ομάδες, πλέον έχουν πλαισιωθεί από ειδικούς νοσηλευτές που κάνουν Rapid test στους άστεγους. Έχουμε κάνει χιλιάδες τεστ από την αρχή της πανδημίας και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καθημερινά. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να εστιάζουμε εκεί που πραγματικά υπάρχει πεδίο ανησυχίας. Γιατί η δικιά μας δύναμη είναι στα πεζοδρόμια, είναι στους δρόμους, είναι στην πραγματικότητα».

Ο ξενώνας αστέγων για 400 ανθρώπους και η νέα δομή για τα άστεγα παιδιά

«Μιλάμε όλοι για τους άστεγους, όμως μέχρι πρόσφατα, η Αθήνα, δεν είχε μία ολοκληρωμένη δομή για τη φιλοξενία των αστέγων. Εμείς ιδρύσαμε έναν ξενώνα, έχει χωρητικότητα έως 400 ανθρώπων, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ένας ξενώνας ο οποίος κάνει τρία πράγματα. Είναι κέντρο ημέρας ,δηλαδή μπορεί να έρθει ο άνθρωπος να κάνει ένα ντους, να φάει ένα πιάτο φαγητό ή να πάρει ρούχα, είναι υπνωτήριο για να μπορεί να μπαίνει το βράδυ και να φεύγει το πρωί και είναι και ξενώνας για αυτούς που μένουν περισσότερο χρόνο μαζί μας. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ετοιμάζουμε μία άλλη δομή, που είναι μία δομή για τα άστεγα παιδιά της πόλης, διότι η αλήθεια είναι γιατί υπάρχουν παιδιά τα οποία κυκλοφορούν, είναι στους δρόμους, δεν έχουν στέγη. Είναι παιδιά εγκαταλελειμμένα, δίπλα σε αυτά τα παιδιά θα πρέπει να σταθούμε. Είναι δυστυχώς παιδιά εγκαταλελειμμένα, για τα οποία μέχρι τώρα δεν είχανε μία προστασία. Παιδιά όμως τα οποία μπορούμε μέσα στη νέα μας δομή, να τα φιλοξενήσουμε, να τα φροντίζουμε, να τα στηρίξουμε».

Φέτος δεν θα έχουμε συσσίτια άλλα διανομή πόρτα – πόρτα

«Φέτος θα κάνουμε διανομές και θα μοιράσουμε πακέτα με τρόφιμα, ότι χρειάζεται μία οικογένεια μέσα στα Χριστούγεννα, σε πάνω από 5.000 ωφελούμενους. Δηλαδή όλους εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι σύνθετο, έχουμε δημιουργήσει μία δομή, που μας επιτρέπει να κάνουμε πόρτα – πόρτα παράδοση και εξυπηρέτηση κατοίκων. Πάνω από 5.000 οικογένειες θα λάβουν το πακέτο τους, τα τρόφιμα με ότι έχουν ανάγκη στα σπίτια τους. Ή στις δομές που φιλοξενούνται».

Το πλύσιμο όλης της Αθήνας και οι βυθιζόμενοι κάδοι σε δεκάδες σημεία

«Το παλεύουμε, το προσπαθούμε, νομίζω ότι η διαφορά είναι αισθητή, αλλά θέλω να σας πω το εξής. Ότι έχουμε πολύ μα πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Γιατί η Αθήνα αξίζει καλύτερα και ακόμα καλύτερα. Τι έχουμε κάνει εμείς με την καθαριότητα. Έχουμε αλλάξει φιλοσοφία. Όταν μπήκαμε μέσα στο Δήμο Αθηναίων, η λογική ήταν ότι η καθαριότητα είναι να σηκώνεις τον κάδο. Τώρα πια εμείς έχουμε δώσει έμφαση στο πλύσιμο της πόλης, στο νερό, στο σαπούνι και τώρα στην απολύμανση. Έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση σε εξοπλισμό που έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε αναδιοργανώσει την υπηρεσία, έχουμε νέο προγραμματισμό. Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα μας βήματα. Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία τοποθέτησης βυθιζόμενων κάδων μέσα στην πόλη. Έχουμε ένα σχεδιασμό για δεκάδες σημεία μέσα στην πόλη. Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο, έχουμε ένα σχεδιασμό να τοποθετούμε νέους βυθιζόμενους κάδους κάθε χρόνο, για να μπορέσουμε στην επόμενη τετραετία με  πενταετία να φτάσουμε εκεί που χρειαζόμαστε που είναι στόχος μας, δηλαδή 350 νέοι βυθιζόμενοι κάδοι από άκρη σε άκρη της πόλης».

Τα φετινά Χριστούγεννα και η διαχείριση της ψυχολογίας εν μέσω κορονοϊού

«Δεν έχω την πολυτέλεια να μην αντέχω. Υποχρέωσή μου είναι να κάνω ότι μπορώ, να βρίσκω τις δυνάμεις μου μέσα μου για να μπορώ να αντέχω. Από κει και πέρα, προφανώς αυτή είναι μία δύσκολη καθημερινότητα, είναι δύσκολο για όλους μας, ακόμα και για εμάς που ερχόμαστε στις δουλειές μας κανονικά, αλλά τα καλά νέα είναι ότι εγώ έχω και μικρά παιδιά, τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί με μία πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχοντας πια όλο αυτό και μιλώντας τώρα ως γονιός, εύχομαι να ανοίξουν τα σχολεία πάρα πολύ γρήγορα. Μακάρι να το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να μπορέσουν τα παιδιά να βρουν ο ένας τον άλλον, να βρουν τους συμμαθητές τους και να φύγουν και από το σπίτι. Οι γιορτές φέτος θα είναι οικογενειακά όπως πάντα. Όπως κάθε χρόνο. Είμαστε και πολλοί, γεμίζουμε το δωμάτιο, νομίζω ότι φτάνουμε το όριο των εννιά και μόνοι μας».

Όλη η συνέντευξη 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις