Πολιτική

«Μπράβο» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ελληνική κυβέρνηση για θρησκευτικές ελευθερίες και εβραϊκή κοινότητα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανάλυση της θρησκευτικής δημογραφίας και παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ελευθερίες είναι ορισμένες από τις αναφορές που συμπεριλαμβάνονται σχετικά με την Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2020. Το κεφάλαιο που αφορά τη χώρα μας περιλαμβάνει 17 σελίδες.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η ανεξιθρησκία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στην Ελλάδα με «επικρατούσα θρησκεία» την Ορθοδοξία και περιγράφονται ζητήματα ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης των επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Η ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες απευθύνεται προς το Κογκρέσο και περιγράφει την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, περιέχοντας ξεχωριστό κεφάλαιο για κάθε χώρα. Η έκθεση αναφέρεται σε κυβερνητικές πολιτικές που παραβιάζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές ομάδων, θρησκευτικών δογμάτων και ατόμων, καθώς και στις πολιτικές των ΗΠΑ για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει τις εκθέσεις σύμφωνα με τον Νόμο περί της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του 1998.

Click4more: Έκθεση – Κόλαφος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία: Παραβιάζει θρησκευτικά δικαιώματα που προστατεύει η Συνθήκη της Λωζάνης

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση αναφέρεται στην απόφαση Δικαστηρίου με την οποία 18 στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, παρουσιάζονται ορισμένες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για διάφορα θρησκευτικά ζητήματα που παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία των προσφευγόντων και στη συνέχεια θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση χώρων λατρείας για Μουσουλμάνους, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Κόπτες Χριστιανούς, ενώ γίνεται αναφορά και στα εγκαίνια του πρώτου τεμένους στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρουσιάζεται και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εβραϊκή κοινότητα. Μάλιστα επισημαίνεται η συμμετοχή, για πρώτη φορά, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς για την 75η επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων του. Ένα άλλο θετικό σημείο σχετίζεται με τη βοήθεια που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάκτηση των αρχείων που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της κατασκευής του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν τους Εβραίους με θεωρίες συνομωσίας, καθώς και σε αντισημιτικές επιγραφές που έχουν εντοπιστεί σε συναγωγές και εβραϊκά κοιμητήρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η έκθεση αναφέρεται και στους βανδαλισμούς, οι οποίοι έχουν σημειωθεί σε χριστιανικούς, εβραϊκούς και μουσουλμανικούς χώρους λατρείας.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στις δραστηριότητες των Αμερικανών αξιωματούχων στην Ελλάδα για την ενίσχυση της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μουσουλμάνοι μετανάστες. Όπως σημειώνεται, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης χώρων λατρείας για αυτές τις θρησκευτικές ομάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Επαφές Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση του GSI
Η είσοδος της γαλλικής Meridiam στο GSI και η πολιτική βούληση Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισιού - «Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την πλήρη και ανεμπόδιστη υλοποίηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Μακρόν, Χριστοδουλίιδης, Μητσοτάκης
13
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Ο «καθαρός δρόμος» της Δούρου προς τη ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη
Με δέκα βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΚΟ ποντάρει στο «ξεκαθάρισμα» πριν από τη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει επιστροφές - Το ορόσημο της 24ης Αυγούστου
Γεροβασίλη, Δούρου, Κασιμάτη 22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 61