Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία Σπίρτζη – Ποιοι αντέδρασαν

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία Σπίρτζη – Ποιοι αντέδρασαν

Η τροπολογία που κατέθεσαν τη Δευτέρα  το απόγευμα -και απέσυραν χθες (08.12.2020) το βράδυ- πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη και με την οποία ζητούσαν να δοθεί εφάπαξ οικονομική ενίσχυση (ένας μισθός) σε όλους τους αστυνομικούς ως αναγνώριση από την πολιτεία «του εξαιρετικά δύσκολου έργου και της εξαιρετικής κοινωνικής προσφοράς στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού» στάθηκε ικανή να επισκιάσει ακόμα και την επίθεση που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας επί προσωπικού από την κυβέρνηση, αφού η πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου διαφώνησε έντονα με την κίνηση αυτή.

Το θέμα αυτό έφερε ένταση και θόλωσε το κλίμα συναίνεσης που επικρατούσε για αρκετή ώρα μέσα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ αφού τόσο τα θέματα της οικονομίας αλλά και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την επίθεση που δέχεται είχαν  βρει σύμφωνα όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Click4more Τσίπρας για Σούνιο: «Αφήνουμε τον Μητσοτάκη στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”»

Αργά χθες το βράδυ, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη μετά από μια μακρά συνεδρίαση με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας – δηλαδή την Όλγα Γεροβασίλη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση, τον Δημήτρη Βίτσα, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο – απέσυρε την εν λόγω τροπολογία προκειμένου να κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο μια άλλη πρόταση συνολική για την  ενίσχυση των εργαζομένων στο δημόσιο που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται με την πανδημία. 

Ποιοι αντέδρασαν στην τροπολογία Σπίρτζη

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε την τροπολογία αυτή ακολουθώντας τη γενική κομματική κατεύθυνση, η οποία έλεγε ότι σε κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρνει τροπολογία με την οποία θα ζητά την οικονομική ενίσχυση όσων εμπλέκονται με το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή σήμερα θα συζητηθεί στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου  Προστασίας του Πολίτη, ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε την σχετική τροπολογία χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη του τον χρόνο που έκανε την κίνηση αυτή.

Τα στελέχη που αντέδρασαν και τα οποία δεν ήταν λίγα – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Θόδωρος Δρίτσας, ο Νίκος Μπίστης, ο Πέτρος Λάμπρου, η Σία Αναγνωστοπούλου- στήριξαν την διαφωνία τους σε τρία στοιχεία.

– Η στιγμή που κατατέθηκε η τροπολογία είναι τουλάχιστον ατυχής καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την αστυνομία για «βιαιότητα και υπέρμετρο ζήλο» με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο Πολυτεχνείο και στην επέτειο από τον θάνατο του Γρηγορόπουλου

Click4more Σόου Σπίρτζη με ανθοδέσμη στην Βουλή – Χρυσοχοΐδης: «Εκεί εξαντλήθηκε η ευαισθησία σας»

–  Η τροπολογία έτσι όπως κατατέθηκε παραπέμπει σε πελατειακή λογική

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να ζητήσει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τους αστυνομικούς όταν δεν έχουν πληρωθεί γιατροί και νοσηλευτές

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να συγκεράσει όλες τις απόψεις κάτι όμως που στάθηκε αδύνατο. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε το θέμα στο προεδρείο της ΚΟ το οποίο συνεδρίασε έως αργά το βράδυ.

Μετά το τέλος αυτής της συνεδρίασης, σε δήλωσή του ο Χρήστος Σπίρτζης εξήγησε πως η τροπολογία αποσύρεται, εξήγησε γιατί κατατέθηκε και προανήγγειλε νέα τροπολογία για όλους τους εργαζόμενος της πρώτης γραμμής.

«Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδείξαμε την οπισθοδρομική αντίληψη του σχεδίου νόμου για το σωφρονιστικό σύστημα, τις ανορθολογικές δομές που περιέχει, την αντίληψη μιας αστυνομίας βραχίονα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανοχής ακροδεξιών θυλάκων και επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων του δόγματος τρόμος και πάταξη.

Ταυτόχρονα αναδείξαμε όσα τραγικά συνέβησαν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με γενικευμένα και απαράδεκτα γεγονότα που προσβάλουν την μνήμη του, τη δημοκρατία, τη νεολαία και τη δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από απόφαση των αρμόδιων ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του φορέα μας, καταθέσαμε ένα σύνολο 4 τροπολογιών. Οι τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη διαγνωστικών τεστ στα σωφρονιστικά καταστήματα και την Ελληνική Αστυνομία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων την προαιρετική διαμονή των φοιτούντων στις Σχολές της Αστυνομίας και τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου. 

Κατανοώντας επίσης την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη», που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη», ανέφερε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το προεδρείο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις