Πολιτική

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Το 99% των Σύριων που ζητούσαν άσυλο επικαλούνταν δίωξη από το καθεστώς Άσαντ – Αυτό έπαψε να ισχύει»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε έναν από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να «παγώσει» την σχετική διαδικασία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ελλάδα αποφάσισε την Δευτέρα (09.12.2024) να «παγώσει» τα αιτήματα ασύλου που κατέθεταν Σύροι πρόσφυγες, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (13.12.2024) θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Συρία και το προσφυγικό.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν αποφασίσει να αλλάξουν την πολιτική τους ως προς την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, ενώ αρκετοί από αυτούς ήδη επιστρέφουν στην χώρα τους.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε σήμερα (11.12.2024) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ανακοινώσει πάγωμα όλης της διαδικασίας και μάλιστα σήμερα είδα ότι βγήκαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο και η Κροατία, κοντά στις 14 που είχαν αθροιστεί μέχρι χθες, που ανακοίνωσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι παύουν να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από τους Σύριους πολίτες προσωρινά αυτές τις μέρες».

SYRIA SECURITY TURKEY BORDERREUTERS/Dilara Senkaya

Τι άλλαξε και «παγώνει» η διαδικασία

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια: «Μέχρι να δούμε, αυτό αφορά και εμάς βέβαια, να σταθμίσουμε τα δεδομένα και να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο πεδίο. Κοιτάξτε, 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, στις δικές μας δομές, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ. Αυτό από προχθές έπαψε να ισχύει».

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ακόμα ότι μετά τις εξελίξεις στη Συρία όλες οι διαδικασίες παγώνουν προσωρινά μέχρι να σταθμιστούν τα νέα δεδομένα: «Να σας πω εδώ, ότι σήμερα μεταβαίνω στις Βρυξέλλες. Είναι προγραμματισμένη η διυπουργική συνάντηση με την παρουσία του αρμόδιου Αυστριακού επιτρόπου Μπρούνερ, με τον οποίο συνομίλησα με τηλεδιάσκεψη προχθές για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συνέστησε να περιμένουμε κάποιες μέρες, ακριβώς για να σταθμίσουμε την κατάσταση, πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα. Δεν υπάρχει ζήτημα ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας με τις εξελίξεις. Ασφαλώς, αυτό που γίνεται είναι μία μεγάλη αλλαγή, δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό επίπεδο στη Συρία, και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο: αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Πόλεμος» ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ: Στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ότι θα προσφύγει η Παπαδοπούλου κατά του Κωνσταντόπουλου – «Ούτε βήμα πίσω»
Νέα ανάρτηση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ μετά την καταγγελία για εξύβριση και εκφοβισμό - Αιχμές προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη
Άννα Παπαδοπούλου, ΕΛΑΣ 7
Μπακογιάννης κατά Δούκα για τη Γκράβα: «Εμφανίζεται στις κάμερες στα εύκολα και εξαφανίζεται στα δύσκολα»
Σκληρή ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των μαθητών, τις καθυστερήσεις στους ελέγχους και την αναστολή λειτουργίας του σχολικού συγκροτήματος
Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο στόχαστρο της WSJ: Πίεζε δωρητή να της καταθέσει 100.000 δολάρια στον λογαριασμό της – Η στήριξη Ρούμπιο και τα ερωτήματα
Η Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο Live News, σχολίασε το νέο δημοσίευμα – Η απουσία προσωπικής απάντησης της πρέσβειρας και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ το ΠΑΣΟΚ μετά την καταγγελία Παπαδοπούλου: «Με αποκάλεσε σκουπίδι» – Ζητά τη διαγραφή Κωνσταντόπουλου
Το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχεται τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης και υποστηρίζει ότι ζήτησε συγγνώμη - «Αναγνωρίζω το λάθος μου», «Εργαλειοποιεί το περιστατικό»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: «Κάνει τη στεγαστική κρίση μπίζνα για τους μεγαλοεργολάβους» – «Θα πληρώσετε την αλαζονεία σας στις εκλογές»
Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Οι τροπολογίες για μείωση ΦΠΑ στα μικρά νησιά και ενίσχυση των αλιέων
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ
9
Νέα επίθεση Σαμαρά μέσω Τσιούτσια: «Ιδεολογική μετάλλαξη» στη ΝΔ – «Ο κόσμος πιέζει για πολιτικές πρωτοβουλίες»
Αιχμές κατά Μητσοτάκη για την οικονομία, την Κάσο και την «παρακμή» της χώρας - «Αντί να αποπεμφθεί ο Γεραπετρίτης, διαγράφηκε ο Σαμαράς» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος
Αντώνης Σαμαράς
15