Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Να που βρήκε τα 35 δισ ο Π. Λαφαζάνης!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Και δεν είναι μόνο τα 35 δισ. τα χρήματα μπορεί και να φτάνουν τα 70 ή και τα 80 δισ. Η Αριστερή Πλατφόρμα και ειδικά ο Π. Λαφαζάνης επιμένουν ότι η χώρα έχει συναλλαγματικά διάθεσιμα σε αντίθεση με τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η απάντηση στο επιχείρημα του Πρωθυπουργού ήρθε μέσω Iskra μόλις μια ώρα μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε στην Κεντρική Επιτροπή ότι υπάρχει εναλλακτική σε αντίθεση με τα όσα υποστηριξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και το ερώτημα είναι γιατί επιμένει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
Η απάντηση έρχεται λοιπόν μέσω του άρθρου του Νίκου Στραβελάκη, οικονομολόγου και λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών που αναδημοσίευσε η Iskra μια ώρα μετά το τέλος της ομιλίας Τσίπρα.
Τι υποστηρίζει ο κ. Σραβελάκης:
“Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 35 δισ. σε νομίσματα ευρώ διαφόρων ονομαστικών αξιών, με απλά λόγια τα ευρώ που βρίσκονται στις τσέπες μας, επιπλέον υπάρχουν αποθησαυρισμένα σε θυρίδες και στρώματα περί τα 25 δισ. σύμφωνα με δικούς μου υπολογισμούς (σύμφωνα με υπολογισμούς άλλων 45 δισ.), ενώ υπάρχουν και τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδας σε ευρώ, άλλα νομίσματα και πολύτιμα μέταλλα. Δεδομένου ότι οι συνολικές εισαγωγές της χώρας είναι 46 δισ. είναι προφανές ότι η χώρα διαθέτει επαρκή διαθέσιμα για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Μάλιστα το σενάριο που σκιαγραφούμε είναι ιδιαίτερα αρνητικό αφού δεν περιλαμβάνει σημαντικές συναλλαγματικές εισροές από εξαγωγές, τουρισμό κλπ.
Διαπιστώνοντας ότι οι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι δικοί του για ανεπαρκή αποθεματικά δεν ευσταθούν, ο κ. Μάρθας, χάνει τη σοβαρότητα η/ και την ψυχραιμία του καταφεύγοντας σε ακατάσχετη κινδυνολογία.”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε