Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΝΔ: Αυτάρεσκος και αλαζόνας ο Κοτζιάς

Νέα Δημοκρατία Κοτζιάς
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών εξαπέλυσε ο Νέα Δημοκρατία με αφορμή όσα δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα των Σκοπίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγορεί για αυταρέσκεια και αλαζονεία.

«Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απαντά με τη γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία του», αναφέρει αρχικά η Νέα Δημοκρατία.

«Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, ας εξηγήσει στους Έλληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν “Μακεδόνες” και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης (19.06.2018) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε στα όσα του καταλογίζουν για υποχωρήσεις. «Έκανα μια διεθνή συμφωνία που πήρα erga omnes χωρίς αλυτρωτισμούς. Έπρεπε να πάρουν κι αυτοί κάτι».

Ο κ. Κοτζιάς άφησε αιχμές και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «ενημερώσαμε τα κόμματα για το Σκοπιανό αλλά αυτοί είχαν πάρει απόφαση να ρίξουν την κυβέρνηση».

Έκανε δε και μια αποκάλυψη. Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με την συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Αυτή που μου λέτε είναι παλιά. Είναι τριών χρόνων. Έχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ήταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%».

«Αναγνώρισαν την αρχαία Μακεδονία»

Ο κ. Κοτζιάς είπε ακόμα ότι οι Σκοπιανοί υπέγραψαν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την δική μας. «Για πρώτη φορά οι Σκοπιανοί αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία», είπε.

Πρόσθεσε ότι άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους. Στο ερώτημα τι θα γίνει αν το ξαναλλάξουν, τότε απάντησε: «Κι εγώ μπορώ να σας πω ότι μπορούμε να μπούμε στην Σμύρνη ανά πάσα στιγμή. Όποιος αλλάξει το όνομα είναι γελοίος». Πρόσθεσε δε ότι δεν θα αλλάξει όνομα το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με την γεωγραφία. «Ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτή την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν», είπε.

Και πρόσθεσε: «Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Το Βουκουρέστι το 1913 έσπασε την γεωγραφική Μακεδονία στα 4. Έφτιαξε την ελληνική Μακεδονία. Όποιου δεν του αρέσει αμφισβητεί και την δημιουργία της ίδιας της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις