Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

ΝΔ: «Κληρώνει» έως αύριο το πρωί για πιθανή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

ΝΔ: «Κληρώνει» έως αύριο το πρωί για πιθανή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ξεκίνησε με εντάσεις επί της διαδικασίας και στον απόηχο των αντιδράσεων της ΝΔ για τα έκτροπα στο συλλαλητήριο, για τα οποία εξακολουθεί να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Το κρίσιμο σημείο, όμως, είναι εάν πράγματι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όπως είχε σχεδιάσει αρχικά με το που θα έφτανε η συμφωνία στη Βουλή.

Η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά είναι θέμα ωρών. Λιγότερων από 24, καθώς, εάν κριθεί ότι πρέπει να υποβληθεί πρόταση, τούτο θα πρέπει να γίνει με το ξεκίνημα της συζήτησης επί της συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή αύριο το πρωί. Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως «παγώνει» η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ξεκινάει άμεσα – εφόσον το αποφασίσει η κυβέρνηση – ή το αργότερο σε δύο 24ωρα μια τριήμερη συζήτηση που ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία. Συνεπώς, αντίστοιχα πάει πίσω και η ψήφιση των Πρεσπών.
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης έχει και θετικά και αρνητικά σημεία για τη ΝΔ, εξ ου και τη ζυγίζουν έως την τελευταία στιγμή. Βασικό θετικό σημείο είναι ότι μπλοκάρει τη διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και καταδεικνύει στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ εξάντλησε τα θεσμικά μέσα που διαθέτει για να μπλοκάρει αυτή τη συμφωνία. Αντιθέτως, αρνητικό σημείο είναι πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η πρόταση δυσπιστίας, από τη στιγμή που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών για να καρποφορήσει, είναι προφανές ότι θα απορριφθεί.
Εκείνο που σίγουρα δεν εξετάζουν στη ΝΔ είναι πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, καθώς ναι μεν υπάρχει δυσαρέσκεια εδώ και καιρό για τους χειρισμούς του Νίκου Βούτση, αλλά πρώτα και κύρια η υποβολής της δεν «παγώνει» τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη πρόταση κατά της κυβέρνησης και η οποία δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά μέσα στους έξι επόμενους μήνες.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης στη Βουλή για τη συμφωνία, η ΝΔ εμμένει στη θέση της πως με τις Πρέσπες παραχωρείται «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως και με την ψήφο εμπιστοσύνης, να υφαρπάξει την ψήφο βουλευτών και να στηριχθεί σε μια επίπλαστη πλειοψηφία που έρχεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα. Επίσης, από την πλευρά της οδού Πειραιώς επαναλαμβάνουν ότι είναι αντίθετοι στις fast track διαδικασίες που προώθησε η κυβέρνηση με την αρωγή του κ. Βούτση για τη συζήτηση επί της συμφωνίας σε δύο 24ωρα στην Ολομέλεια της Βουλής και άλλα δύο στις αρμόδιες επιτροπές.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις