Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΝΔ: Οι χαμηλοί τόνοι για τις δημοσκοπήσεις και τα χαμόγελα για τον… Ευκλείδη

ΝΔ: Οι χαμηλοί τόνοι για τις δημοσκοπήσεις και τα χαμόγελα για τον… Ευκλείδη

Ανεξαρτήτως του αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ή όχι ευθέως στη συνέντευξή του στο CNBC ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, στην οδό Πειραιώς επικρατεί ικανοποίηση για την ομολογία – όπως τη θεωρούν – του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την πολιτική υπεροχή της ΝΔ. Μια πολιτική υπεροχή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες, όμως, ουδόλως πανηγυρίζουν στο «γαλάζιο» επιτελείο.

Ικανοποίηση έφερε, επίσης, η συνέντευξη Τσακαλώτου και ως προς την αναγνώριση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών όσων ζητάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, προκειμένου να μην στραγγαλιστεί η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο λόγος για τους χαμηλούς τόνους εκ μέρους της ΝΔ είναι προφανής: δεν θέλουν ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του να επέλθει εφησυχασμός στους ψηφοφόρους και τα στελέχη, εν όψει του προεκλογικού αγώνα. Εκτιμούν, πάντως, κι εκείνοι ότι βρίσκονται κοντά στην αυτοδυναμία και θεωρούν πως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη στις κάλπες, με το ποσοστό της ΝΔ ν’ αγγίζει στις εκλογές το 40%. Επίσης, προβλέπουν πως αχίλλειος πτέρνα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της βαριάς σκιάς που αφήνει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο των εκλογών, τίποτε δεν έχει αλλάξει στις εκτιμήσεις του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Συγκεκριμένα, η πρόβλεψή τους είναι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν το Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, και γι’ αυτό το σενάριο προετοιμάζονται. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε κι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ σε ομιλία του την Τετάρτη, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία, οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη ΝΔ, καθώς θα πρέπει να πετύχει για λόγους συμβολισμών κι εντυπώσεων μια μεγάλη νίκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να διαμορφώσει τις συνθήκες για μία αντίστοιχη επίδοση των Οκτώβριο – πάντοτε εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να εξαντλήσει την τετραετία και δεν αιφνιδιάσει νωρίτερα.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις