Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΝΔ: Περιμένουν εξελίξεις και… επιθέσεις – Γιατί πάει στη Σάμο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΝΔ: Περιμένουν εξελίξεις και… επιθέσεις – Γιατί πάει στη Σάμο σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δύο είναι τα δεδομένα που υπάρχουν στην τακτική που θ’ ακολουθήσει η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών κι ενώ ακόμη κι η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων στην πΓΔΜ.

Το πρώτο είναι το «όχι» στη συμφωνία και το αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα». Το σκεπτικό από την πλευρά της οδού Πειραιώς είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και σήμερα παράγει τετελεσμένα, τα οποία θα πρέπει να αποτραπούν.

Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνουν και θα καταστήσουν σαφές και στο εξωτερικό πως δεν πρόκειται να κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως (μελλοντική) κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι πως θα επιμείνει στην ανάδειξη του πολιτικού οξύμωρου να συνεχίζουν στην κυβέρνηση δύο εταίροι που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ τους. Έτσι, η ΝΔ θα ασκήσει σφοδρή πίεση στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, μολαταύτα, αισθάνεται πως με τις εξελίξεις στην πΓΔΜ και το ενδεχόμενο εκλογών που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρηση, έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του.

Χρόνο πάντως κερδίσει και η ΝΔ, η οποία θα κληθεί με τη σειρά της ν’ απαντήσει στην κυβέρνηση και τους εταίρους τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει από τη στιγμή που απορρίπτει τη συμφωνία των Πρεσπών. Από το Μαξίμου λένε μάλιστα πως «θα έχει ενδιαφέρον τι έχει να πει επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης, ιδιαίτερα όταν έλθει η προεκλογική περίοδος», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι η πίεση εκ μέρους της κυβέρνησης προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κορυφωθεί αναφορικά με τις εναλλακτικές που προτείνει η ΝΔ.

Η Σπυράκη είδε δυο φορές τον Ζάεφ – Η εξήγηση από την εκπρόσωπο της ΝΔ

Ήδη, αντικείμενο σχολιασμού από κυβερνητικά στελέχη αποτελεί το δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη συνάντησε δύο φορές τον Ζόραν Ζάεφ με εντολή Μητσοτάκη και δη πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση εκ μέρους της κυρίας Σπυράκη πάντως αναφέρει ότι οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και πως οι θέσεις της ΝΔ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ήταν και παραμένουν ενιαίες, οπότε μάταια η κυβέρνηση αγωνίζεται ν’ ανακαλύψει διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ – σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, δηλαδή.

Η ταύτιση, από την άλλη πλευρά, της ΝΔ με το VMRO εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς και με ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους, όπως είπε χθες και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν αγγίζει το επιτελείο της οδού Πειραιώς. Αυτό που λένε, άλλωστε, είναι ότι υπήρξαν εξαρχής συνεπείς στις απόψεις τους, αφού από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε την αντίθεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να κλείσει το ζήτημα.

Εκείνο που επισημαίνουν, εξάλλου, είναι πως, ενώ το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στη γείτονα χώρα, ο κ. Καμμένος συνεχίζει να… πανηγυρίζει και να δίνει έτσι την αίσθηση της διγλωσσίας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η ΝΔ σχεδιάζει να «πατήσει» πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα και να κορυφώσει την κριτική της, θέλοντας παράλληλα να στριμώξει τον υπουργό Άμυνας και να τον υποχρεώσει κατ’ ουσίαν να επισπεύσει τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση.

Τα πρώτα μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να στείλει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από τη Σάμο, συνεχίζοντας τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε αναβληθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πριν από μερικές ημέρες, ενώ έχει συμβολικό χαρακτήρα και για έναν ακόμη λόγο, δεδομένου πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στο νησί.

Έτσι, αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ με αιχμηρό τρόπο θα σχολιάσει και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση στη Βουλή, με την… πρωτοτυπία του διπλού σεναρίου για τις συντάξεις.

«Το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου κατέρρευσε», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση-σχόλιο της ΝΔ που συνόδευσε την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και είναι η γραμμή στην οποία θα κινηθεί και ο πρόεδρός της.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις